Sari direct la conținut

​Muzicile de pe plajă care ne nenorocesc creierii. Cazul excepțional al Jaguarului din Vama Veche

HotNews.ro
Vacanta la Vama Veche, Foto: Inquam Photos / Alex Nicodim
Vacanta la Vama Veche, Foto: Inquam Photos / Alex Nicodim

Stai la bogați, la șezlong de 60 de lei, sau stai la săraci, la cearceaf. E sezon! Înghiți E.Coli ca la Mamaia sau îți faci nevoile în Mare ca la Costinești. Se scumpesc pe zi toate, dar mai ales berea își urcă prețul la cer. Peste toate se așterne Muzica. Bum Bum. Plajele marketizate toate (de la Mamaia la Vamă și-napoi) urlă, scuipă zeci de mii de decibeli. BUM BUM. Dominanta este electronică. Un bum-bum, bum-bum asurzitor. Răspunsul sonor al Mării Negre este valul lin. Marea Neagră și albastră ne dă un fâșâit continuu. Românul preferă să acopere ritmul armonios al naturii cu BUM Bum, bUm, buM. Ăsta e trendul. Asta se ascultă în urechi toată ziua. Un fel de armonii ratate “cu mâna omului” ne belesc urechile și creierii. O muzică înfrântă. Un gest de a bine dispune devine inversul: agasează, agresează, distruge. Poluăm plajă, poluăm mare, urcăm prețurile la cer, ne belim creierii într-o spectaculoasă indiferență.

Pe plajă, muzică electronică

Sunt la Mare. Marea cea Neagră. Ea are baletul ei natural. Apa dus, apa-ntors – ăsta-i valul. Lângă tine un bebeluș își face castelele de nisip. Adie ș-o briză. Se aude gâlgâit de bere pe gâtlej, ori sorbit de frappe pe gâtlej cu paiul. Și în pacea toridă a plăjii BUM, bum bum, bum. Muzica electronică. Dar nu oricare, nu ai cool, pe lejeritate, nuuuuu! Aia dură, pe decibeli repetați și dați la maxim. Și mai mult de atât, e mixul acela pus pe haterăleală de orice muzică. Dizarmonia electronică aleasă de șefii de plajă asta fac: hate pe orice muzică. Nu știți heităreala asta? Cică ăsta ar fi culul culului pe Litoralul ro.

Sute de plaje, aceeași monotonie: Electronica

Începe o Madonna, iau și eu un exemplu. Un Modern Talking, alt exemplu. Un Depeche, Un Coldplay. Încep refrenele lor pe care e recunoaște tot poporul și, când ți-e lumea mai dragă, când ești ademenit, totul se transformă în kkt. Intră un bum, bum, bum. O lipsă de surpriză, doar un bocănit ș-un țuit de bormașină. Am ascultat electronică inventivă la viața mea, dar, da-o mă în mă-sa numai asta puteți? Și muzica devine kkt electronik. Robotul care face muzica săracu ne pune muzică și noi o înghițim. BuMMMM, bUmmm. Și, ce-i mișto, că fiecare transon de plajă pune muzică. Dacă te plimbi pe la Neptun și Olimp, până la Tucă la restaurant în 23 August intri și ieși prin aceeași cortină muzicală. Plimbă-te să vezi. Muzică pop, rock lent începe și peste tot electronica te termină, îți țiuie în urecChi, te lovește la ciocănel, îți belește echilibrul interior. Ce-o fi asta? În Mamaia e la fel. La Saturn Mangalia, la fel.

În Vamă și acolo peste zi a devenit rău-rău. Doar Jaguaru

Doar seara trubaduri de toate muzicile strălucesc sub lună. Cel mai hainit în bine este Jaguaru. Jaguaru năpârlit al Vămii e Tezaur. Uitat de prin 1900 toamna prin Vamă, își scoate sculele pe strada mare și cântă cu vocea lui Cristi Minculescu de la Iris și cu vocea lui Kempes de la Cargo. Când nu mai vrea își oferă Generos sculele să cânte cine o vrea.

Când m-a uimit acum 2 zile Jaguar primise un Prosecco. Și m-am dus să-mi iau și eu nul. Printre puținii lui dinți aruncase în aer “Baby, baby” a lui Minculescu. Ne topise. Eram copiii lui și ne arunca în mare și ne îmbăia și ne alinta. Era Minculescu? Nu. Era Jaguaru. Dar ce ne păsa nouă? Cântam cu el.

Jaguaru asta face din noi. Bă, nu e totu’ pierdut. Electronica face tot aurul în kkt. Dar nu-i pierdut totu’. Undeva dintr-un colț al lumii sare Jaguaru’ și prin pletele lui lungi și încâlcite vezi stelele. În chitările lui ruginite simți tonele de apă, nisip și vodcă și bere care trec prin, peste tine și nu se mai întorc. Că-i vară, e mare. Ce ritm, ce „Plouă, plouă încet încet și mi-e doooor de ochiiii tăi”. Lumea e drincuită toată și e a lu Jaguaru. Mulțumesc Jaguaru.

Citește, ce treabă ai, din seria de sezon Mamaia 2023 și:

E.Coli, iubita mea, bine ai venit la Marea Neagră!

3 tipuri de Șezuturi pe Litoralul Românesc: de Cearceaf, de Șezlong și de BaldaChin. Războiul Șezlong vs Cearceaf

HORECA care ne jupoaie pe Litoral. Oaie, tu, plătește prețul berii triplu! Că-i sezon, mocofane!

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro