Sari direct la conținut

În insulele Azore a fost găsit cel mai greu pește cu schelet osos

HotNews.ro
Oceanic sunfish - Pestele Soare, Foto: M Tazi Cherti, Dreamstime.com
Oceanic sunfish - Pestele Soare, Foto: M Tazi Cherti, Dreamstime.com

​În largul insulelor Azore a fost găsit cel mai greu pește cu schelet osos cântărit vreodată, un „pește soare” de aproape 2,8 tone greutate. Face parte dintr-o specie celebră pentru dimensiuni și greutate, dar specimenul găsit este cu totul ieșit din comun.

Peștele a fost descoperit în apropiere de portul Horta din Azore și nu mai era în viață, cercetările ulterioare arătând că era grav rănit, probabil după ce s-a lovit de o navă.

„Sunfish”, peștele soare sau mola comună este unul dintre cei mai grei pești osoși cunoscuți din lume, putând atinge și 2.000 kg greutate. Peștele găsit în decembrie 2021 avea 2.744 kg greutate și 3,59 metri lungime. Spre comparație, o mașină Hummer H2 cântărește 2.900 kg.

Pescarii au descoperit giganticul pește lângă o insulă numită Faial. Au fost chemate autoritățile, au venit și naturaliștii, iar peștele a fost dus la mal, pentru măsurători și cântăriri. Cum niciun muzeu din zonă nu avea cum să conserve o creatură atât de mare, s-a decis ca peștele să fie îngropat lângă un deal.

Se estimează că peștele gigantic a trăit cam 20 de ani.

Descoperirea arată că oceanul este încă destul de nepoluat încât să susțină creaturi atât de mari și arată că este nevoie de măsuri de conservare, pentru ca lucrurile să nu se deterioreze.

În Japonia, în 1996 a fost descoperit un pește de 2.300 kg greutate și de 2,7 metri lungime.

Aproximativ 90% dintre pești au schelete osoase, ceea ce îi diferențiază de rechini și de alte specii cu schelet cartilaginos.

Surse: phys.org, New York Times

Surs foto: Dreamstime.com

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro