Narcis Noaghea, ex-dealer pe valute: In saptamana dinaintea prabusirii, Lehman Brothers vindea de rupea in Romania/ Eu aveam voie sa deschid pozitii de pana la cateva zeci de milioane de euro. Mai pierdeai, mai castigai…
Ultimele zile, piata valutara a fost agitata, ca urmare a tensiunilor din pietele asiatice. Nici in zilele care urmeaza traderii nu vad ape line pentru leul romanesc. HotNews.ro a stat de vorba cu un ex-trader care a optat in urma cu cateva saptamani sa isi schimbe profesia. A lucrat 20 de ani in piata valutara interbancara, „invartind” miliarde de euro. A vazut multe, era in piata atunci cand s-a produs presupusul atac speculativ pe leu si a acceptat sa vorbeasca despre cum se „faulteaza” o moneda, despre intevntiile BNR pe piata, despre stressul de a produce bani pentru institutia pentru care lucrezi si despre cum acolo, totul e imprevizibil. O discutie cu Narcis Noaghea.
- La 30 de ani, traderii se cam „pensioneaza”
Rep: Cat “traieste” un trader?
Narcis Noaghea: In momentul in care –am angajat stiam ca la 30 de ani, ca trader, te pensionezi. In Londra, dealerii aveau maxim 30 de ani. Pe masura ce a trecut timpul, varsta medie a traderului a crescut si ea. Am vazut de pilda si traderi de 50 de ani. Nu pe pietele valutare ci pe bonduri, materii prime sau oricum pe instrumente care nu cer o concentrare foarte mare sau decizii foarte rapide.
Rep: Din ce cauza? E stressul mare?
N.N.: Tendinta e sa iei tineri cu putere mare de munca din care sa “scoti” cat mai mult. Pe masura ce pietele s-au rafinat, s-a mers pe experienta, iar varsta medie a crescut. E si o sabie cu doua taisuri. Tinerii sunt capabili de munca mai intensa, dar pe de alta parte isi si asuma riscuri mai mari care se pot transforma usor in pierderi mai mari.
Rep: Tu ai iesit anul acesta din trading. De ce?
N.N.: Grea intrebare….Cred ca a fost un cumul. A existat si o scadere a interesului bancilor pentru tranzactiile FX. Dupa criza din 2008, normele de prudenta au crescut, managementul riscului a fost tot mai prezent, limitarile privind volumele tranzactionate, cele de stop loss au devenit tot mai puternice…S-au ingustat si contrapartidele cu care tranzactionai. Practic, tranzactionarea a devenit tot mai putin interesanta pentru banci.
Rep: Reiau o intrebare anterioara: E stresanta viata de trader?
N.N.: Da. Esti stresat sa iti faci targetul. Te scoli dimineata cu intrebarea cum sa faci banii, ce strategie sa urmaresti, te uiti ce se intampla pe plan politic…sa fii la curent cu tot ce se petrece pentru ca orice eveniment iti poate rasturna calculele. Munca unui dealer consta in pariul cu intuitia si cu acuratetea analizelor pe care le face. Stai cu ochii in monitoare, faci calcule si plasezi bani. Te uiti cu un ochi la cursurile valutare si cu celalalt la datele macroeconomice din tot felul de state, la stiri politice, la cele economice. Esti permanent concentrat sa execut ordinele date de banca sau de clientul pentru care lucrez
- Targetul variaza de la banca la banca si e cuprins de la cateva sute de mii de euro la cateva milioane pe trader
Rep: Si recompensa financiara?
N.N.: Nu iti face iluzii, discutam de sume ce variaza foarte mult de la banca la banca. La componenta fixa se pot adauga bonusuri, dar algoritmul e destul de complicat si nu inseamna in mod necesar ca iti iei bonusul chiar daca ti-ai facut targetul.In plus, noile norme europene, din ce in ce mai restrictive in materie de bonusare a dealerilor, au facut ca acest stimulent sa devina mai mult virtual. Totusi, retrospectiv vorbind, bonusul de performanta se acorda anual si era in valoare de cateva salarii.
Rep: Cat aveai targetul?
N.N.: In general, marimea lui este in functie de apetitul la risc al bancii, experienta traderului, perspectiva managementului legata de conditiile de piata pe termen scurt.Variaza de la banca la banca si e cuprins de la cateva sute de mii de euro la cateva milioane pe trader. Targetul se stabilea la sfarsitul unui an pentru anul urmator. Il faceai dar cu greutate. Nu puteai sa il faci daca iti asumai o pozitie mica de un milion sau doua. Eu aveam voie sa deschid pozitii de pana la cateva zeci de milioane de euro. Incerci sa intuiesti ce se intampla, mai discutam cu oamenii din piata, trebuie sa simti si sentimental general al pietei.
Rep: Ai mai si pierdut?
N.N.: Da, uneori te mai si arzi. Au fost zile in care am avut 800.000 de euro pierdere, dar dupa doua zile eram pe castig cu 1,2 milioane.
Rep: Cum faci efectiv tranzactiile?
N.N.Trebuia sa urmaresti in permanenta doua componente: una, pe pietele valutare externe, iar cealalta de pe piata noastra. Uneori, pe piata externa este necesara reglarea pozitiei valutare a bancii pe care o reprezinti. De pilda, banca ta are plati scadente si ca atare are nevoie de lei. Ca sa-i obtina, vinde euro. Sau invers. Poate avea nevoie urgenta de euro sau lira sterlina pentru, de exemplu, a achita un imprumut extern sau la solicitarea unui client si trebuie sa vanda lei contra valuta in care se face plata. Atunci intervii tu. Intri in piata si te orientezi. Nu intotdeauna insa vinzi sau cumperi moneda de care ai nevoie in mod direct. Uneori iesi mai avantajat printr-un schimb incrucisat. Incerci sa obtii o rata de schimb cat mai avantajoasa, iar pentru asta evaluezi rapid preturile diferitelor monede la momentul respectiv. Dar totul poate deveni imprevizibil de la o secunda la alta, in conditiile in care piata este extrem de sensibila la diferite evenimente iar informatia se transmite instant.
Rep: Un exemplu?
N.N.: Esti pe o piata linistita pe care nu se intampla nimic. Dintr-o data,apare un interes foarte puternic la cumparare din partea unor banci straine. Evident, am cautat sa urmarim de ce se intampla asta. Aparent , crescusera dobanda cheie- evenimentul cu pricina se intampa in Brazilia sau intr-o tara sudamericana- si investitorii s-au bulucit incolo, provocand un iures si pe pietele emergente.
- Piata noastra e atipica, nu reactioneaza la demisii de guverne
Rep: Cum e piata noastra?
N.N.: Piata din Romania este putin adanca, o piata supusa factorilor de influenta in primul rand conditiilor interne, dar si celor din regiune
Rep: Dar cursul nu prea se misca la evenimente politice interne. Ma refer la caderi de Guvern, demisii samd
N.N.: Asa este, ai dreptate. Piata e una atipica. Legile economice, asa cum le-am invatat in scoala nu influenteaza leul in mod direct.
Rep: Care e explicatia?
N.N.: As spune ca miscarile pe leu sunt generate de fluxurile externe, nu de clientii interni. De banii care vin din afara. Cand un dealer de afara decide sa intre pe emergenta, pe EMEA, intra cu 50 de milioane pe Cehia, 80 de milioane in Polonia si, sa zicem, 10 milioane in Romania. El actioneaza pe baza unor recomandari ale deartamentului lui de research. Ceea ce face este in concordanta cu optica bancii si isi mentine optiunea atata vreme cat cei de la research nu ii da semnalul de retragere a banilor.
Rep: Care a fost cea mai urata zi pe care ai trait-o?
N.N.: Depinde de euro dolar sau euro leu? Am prins si pe euro dolar, dar si pe dolar/marca. Cursul se misca cu cateva sute de pipsi in sus si in jos, erau interventii deschise ale Bundesbankului. Eram aproape de stop loss…au fost multe situatii dramatice
Rep: Si pe euro/leu?
N.N.: In criza precedenta, cand vedeam inflowuri de la banci de afara, in volume extraordinar de mari. Nu se mai opreau din vandut valuta. Dupa cateva zile, fluxurile se inversau brusc. Din vanzatori agresivi au devenit cumparatori agresivi.
Chiar Lehman Brothers vindea de rupea in Romania cu numai o saptamana inainte de faliment.
- Au fost cazuri in care am iesit la toaleta si cand m-am intors, dupa 3 minute, leul se scumpise cu 300 de pipsi.
Rep: A fost sau n-a fost atac pe leu in 2008?
N.N.: Ce pot spune este ca bancile straine –care erau principalii factori de miscare a pietei- actionau concertat. Nu exista sa vina o banca straina care sa vanda si alte 2-3 sa cumpere. Toate actiionau in aceeasi directie. Chiar vorbeam cu colegii mei ca e strange, adca chiar toata lumea din Londra sa se miste in aceeasi directie?
Rep: Care a fost pierderea cea mai mare pe care ai suferit-o?
N.N.: Circa un milion de euro
Rep: Si castigul cel mai mare?
N.N.: Un milion si jumatate de euro
Rep: Cat stai cu ochii in monitor?
N.N.: Toata ziua, practic. Gandeste-te ca daca explodeaza o geanta in New York asta poate crea furtuna pe piata emergenta. O deiczie ca cea a bancii Chinei de a deprecia yuanul se ia brusc si trebuie sa fii acolo si sa-ti pazesti pozitia. Au fost cazuri in care am iesit la toaleta si cand m-am intors, dupa 3 minute, leul se scumpise cu 300 de pipsi. Trebuie sa stai mereu concentrat si sa fii acolo permanent.
Rep: Ce limite are un trader la tranzactionare?
N.N.: Suma maxima care poate fi tranzactionata de un trader depinde de marimea bancii si competentele acordate prin procedurile de risc si pot sa mearga de la un million la cateva zeci de milioane de euro, dar repet , depinde de dimensiunea bancii.
Rep: Si limita de stop loss?
N.N.: Stop loss-ul pe zi depinde din nou de procedurile fiecarei banci si gradul de senioritate al traderului, pot merge de la cateva zeci de mii la cateva sute de mii de euro zilnic. Oricum, cand te apropii de pragul de 500.000 de euro ar fi bine sa te pregatesti de pierdere.
- Guvernatorul e un trader nu bun, ci FOARTE bun. E elegant si discret
Rep: Intervine BNR in piata?
N.N.: Uneori, dar foarte discret. Au fost facute publice sau nu, acestea avand loc atunci cand banca centrala considera ca evolutiile din economie nu se reflecta in nivelul cursului sau acesta se indreapta brusc spre valori nesustenabile. Si atunci il “regleaza”, il corecteaza spre niveluri mai realiste.
Rep: Dar acum pietele sunt in convulsii. Graficele nu iti foloesc la nimic Ce faci?
N.N.: Nimic special, iti iei niste pozitii, bazate pe experientele situatiilor similare din trecut. Si acum se pot face bani!
Rep: E Guvernatorul un trader bun?
N.N.: Nu bun. Foarte bun. Stie cand sa intervina si o face cu suficienta discretie incat sa obtina exact rezultatul pe care il vrea.
Rep: Inafara, traderii se drogheaza si fac infarct. Cum e la noi?
N.N.: De drogat nici vorba. La Londra , da.
Rep: Pai cand pierzi un milion de euro intr-o zi, nu iti vine sa…?
N.N.: Ba da, dar trebuie sa stii sa te controlezi si sa gandesti pozitiv.
Rep: Cum e o zi din viata de trader?
N.N.: Stii, e ca la pescuit. Cand mergi la bata, te uiti la balta si arunci undita in speranta ca prinzi peste. Eu ma uitam la monitor, la analizele tehnice, la deciziile de tranzactionare. Iei decizia si astepti.
Rep: Dar acum pietele sunt in convulsii. Graficele nu iti foloesc la nimic Ce faci?
N.N.: Nimic, iti iei niste pozitii. Si acum se pot face bani!
Rep: Tu pe ce ai lua pozitii?
N.N.: Pe euro dolar acum e 1,1650, a avut o crestere fulminata, iar eu pe la 1,1720-1,1740 as deveni seller. Pe euro leu…acum e 4,45 rotund. As astepta 4,47 -4,48 sa vand si un 4,41 sa cumpar. Pe petrol nu m-as baga, ca nu am tranzactionat.
Rep: Avem traderi specializati pe perechi?
N.N.: In bancile mari, da. La noi, nu. In centrala Erste sunt dealeri pe perechi care doar asta fac, urmaresc perechea de care “raspund”.
Rep: Piata valutara se cam inchide pe la ora 18. Ce faci dupa ora aia?
N.N.: Pai oricum iti lasi ordine de stop loss sau de take profit daca ai pozitii deschise si te duci acasa sa te culci. Dimineata vezi daca ai pierdut sau daca ai castigat. Tot timpul stai in priza, pentru ca orice fel de eveniment care aparent nu are legatura cu tradingul poate impacta piata valutara.
Rep: Cum e cu intelegerile intre tarderi de a manipula cursul?
N.N.: La noi, nu cred sa existe. Dar inafara tarii, da. Ati vazut acele arestari de dealeri prin Londra, cu manevrari de LIBOR. Eu sunt convins ca baietii vorbeau intre ei si hotarau sa faca niste bani de pilda pe Romania, care e o piata mica ce poate fi miscata cu 500 de milioane de euro .
Rep: Erai mai degraba vanzator sau cumparator in piata?
N.N.: Strategia mea pe euro-leu era de sell. Exporturile au crescut in timp si mi se parea o chestiune mai patroitica…adica de ce sa-mi depreciez salariul? Ca principiu, preferam sa fiu seller. Pe piata existau insa si banci care preferau care sa fie cumparatoare. Care ieseau in media cu comentarii in genul ca leul trebuie sa se deprecieze…adica exact conforme cu pozitiile lor.
- Am vazut insa si situatii in care un dealer a fost laudat in fata presedintelui bancii pentru castigurile aduse, dar care dupa o luna a fost dat afara
Rep: Sunt romanii obsedati de curs?
N.N.: Da. In Romania toti sunt preocupati de curs. Pentru romani, cursul e un indice al calitatii vietii. In Cehia sau Polonia cursul e mai volatil, dar oamenii nu par atat de interesati
Rep: Narcis, din cate imi spui tu nu exista trader bun sau rost, ci totul e de noroc. Exista trader bun sau prost sau mai degraba norocos sau ghinionist
N.N.: Exista si o ierarhie informala in randul nostru, desigur. Conteaza mult pregatirea si experienta. In comunitatea traderilor, omenii sunt de regula bine pregatiti si open-minded. Am vazut insa si situatii in care un dealer a fost laudat in fata presedintelui bancii pentru castigurile aduse, dar care dupa o luna a fost dat afara.
Rep: De ce?
N.N.:Pierduse tot ce a castigat si inca in plus. Inca o dovada ca in profesia asta nu exista certitudini, totul e foarte alunecos
Rep: Avem si noi Kervielii nostri?
N.N.: Nu, acum nu se poate ascunde sub pres. Sunt niste reglementari atat de stricte incat nu ai. Nu poti ascunde nicio pozitie, totul e vizionat in timp real de cei de la Risc, de la Conformitate…nici macar ipotetic nu am gasit o cale de a putea ascunde o tranzactie.
Si, sa stii ca- am uitat sa iti spun asta- Legile lui Murphy nu se aplica mai bine decat la noi
Rep: Adica?
N.N.: Stateam, luam stop loss-ul si dupa nici 2 minute, cursul se intorcea. Trebuie sa ai o tarie psihica consistenta. Incepi sa ai impresia ca esti urmarit de piata…dar iti trece!
Rep: Care e cea mai mare realizare a ta?
N.N.: Faptul ca toate targeturile mi le-am indeplinit in proportie de nimim 80-90%.
Rep: Si un regret?
N.N.: Nu stiu…daca stau sa ma gandesc n-as zice ca am regrete.
Poate ca faptul ca nu intotdeauna superiorii ierarhici-si nu cei directi- au asteptari potrivite conditiilor din piata. Dar poate ca daca as fi sef, as face ca ei. Dar intotdeauna targetul impus este peste ceea ce iti permite piata.