Sari direct la conținut

NASA mai face un pas în misiunea Artemis 2 care va duce astronauți în jurul Lunii

HotNews.ro
NASA mai face un pas în misiunea Artemis 2 care va duce astronauți în jurul Lunii
Capsula Orion (foto NASA/ZUMA Press Wire/Shutterstoc / Shutterstock Editorial / Profimedi)

NASA a mai făcut un pas important în cadrul programului Artemis, iar treapta principală a rachetei SLS este gata și va fi transportată cu o barjă spre Kennedy Space Center. NASA nu stă grozav cu calendarul misiunilor Artemis și a anunțat amânări la începutul acestui an.

Artemis 2 va fi prima misiune cu echipaj uman din acest program, iar astronauții vor fi trimiși în jurul Lunii, însă fără a aseleniza. Lansarea Artemis 2 va fi în toamna lui 2025. Artemis 3, misiunea-cheie, cu aselenizare, se va întâmpla în 2026.

Misiunea Artemis 2 va dura zece zile și va fi ideală pentru a testa racheta SLS și capsula Orion. Patru astronauți vor fi la bord.

Misiunea Artemis 2 fusese programată pentru sfârșitul anului 2024, iar Artemis 3 pentru sfârșitul anului 2025.

Acum, NASA a anunțat progrese cu treapta principală a rachetei SLS care va fi utilizată în cadrul misiunii Artemis 2. Treapta, construită în mare parte de Boeing, a fost mutată într-o altă hală de la uzina de asamblare din New Orleans și urmează să fie pusă pe barjă la mijloc de iulie, cu destinația Kennedy Space Center (Florida), faimoasa bază a NASA.

Treapta are peste 60 de metri înălțime, dispune de două rezervoare uriașe de combustibil și de patru motoare RS-25. Tehnicienii au verificat în ultimele zile sistemele de propulsie și sistemele electronice care vor fi folosite la zbor.

Astronauții vor utiliza capsula Orion, iar NASA vrea să se asigure că nu există nicio problemă. „Nu zburăm până nu este totul gata. Siguranța este esențială”, spunea Bill Nelson, administrator al NASA.

Sursa: phys.org

INTERVIURILE HotNews.ro