Sari direct la conținut

NASA: Uranus miroase a ouă stricate

HotNews.ro

Atmosfera planetei Uranus miroase îngrozitor, a ouă stricate, potrivit ultimelor cercetări științifice. Chiar și după decenii de observații astronomice și o vizită a Voyager 2, Uranus a păstrat bine unul dintre secretele sale: compoziția norilor săi. Acum, însă, componentele cheie ale norilor sunt cunoscute cu siguranță, notează NASA.

O echipă internațională a ”disecat” spectroscopic lumina infrarosie capturată de telescopul Gemini North din Hawaii. Ei au descoperit în norii superiori ai planetei hidrogen sulfurat, un gaz urât mirositor.

Hidrogenul sulfurat de pe Uranus (probabil și de pe Neptun) arată că între acestea și gigantele gazoase mai apropiate de Soare este o mare diferență. Pe Jupiter și Saturn a fost observat amoniac, dar nu și hidrogen sulfurat. Aceste diferențe le aduc cercetătorilor noi indicii privind istoria și formarea planetelor.

Nu trebuie să ne facem griji că mirosul hidrogenului sulfurat îi va copleși pe oameni, comentează NASA.

”Sufocarea și expunerea la temperaturi de minus 200 de grade Celsius în atmosfera compusă în principal din hidrogen, heliu și metan își vor face efectul înainte să-și manifeste prezența mirosul neplăcut”, spune principalul autor al articolului, Patrick Irwin de la Universitatea Oxford.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro