Sari direct la conținut

NASA va avea un nou director în administrația Biden

HotNews.ro
Jim Bridenstine, Foto: Joe Marino / UPI / Profimedia Images
Jim Bridenstine, Foto: Joe Marino / UPI / Profimedia Images

NASA va avea un nou director după ce președintele ales Joe Biden va prelua frâiele în Casa Albă, anunță CNN.

Actualul administrator al agenției spațiale, Jim Bridenstine, numit de Trump în 2018, intenționează să-și părăsească postul chiar dacă i se va cere să rămână, deoarece NASA va „avea nevoie de cineva în care administrația să aibă încredere”, a declarat acesta pentru Aviation Week.

O sursă familiară cu planurile sale a confirmat informația pentru CNN Business.

Știrea vine ca o surpriză pentru comunitatea spațială, deoarece mulți făceau presiuni asupra taberei Biden pentru a-l menține pe Bridenstine în fruntea agenției spațiale americane.

Însă comentariile făcute pentru Aviation Week i-au confirmat dorința de a părăsi funcția chiar dacă i se cere să rămână. Bridenstine și-a motivat decizia ca una care să servească interesele NASA.

„Aveți nevoie de cineva care are o relație strânsă cu președintele Statelor Unite. Aveți nevoie de cineva în care administrația are încredere…inclusiv OMB [Biroul pentru Management și Buget], Consiliul Național Spațial și Consiliul Național de Securitate și cred că nu aș fi persoana potrivită pentru asta într-o nouă administrație”, a precizat Bridenstine.

Deși marea majoritate a angajaților NASA au cariere pe termen lung în cadrul agenției spațiale, este o practică obișnuită ca președinții să numească o nouă conducere la începerea mandatului.

Decizia președintelui Donald Trump de a-l numi pe Bridenstine, un fost congresman republican din Oklahoma, a fost întâmpinată inițial cu o reticență largă în Congresul american.

Agenția spațială este în mod obișnuit condusă de un om de știință, un fost astronaut sau o figură publică apolitică, iar mulți legiuitori americani s-au temut că numirea lui Bridenstine ar putea politiza irevocabil NASA și eforturile acesteia de a întoarce oamenii pe Lună și de a efectua cercetări climatice.

De asemenea, Bridenstine își exprimase anterior numirii sale îndoieli cu privire la rolul pe care l-au avut activitățile umane în schimbările climatice.

Însă în timpul audierilor sale de confirmare în Senat și în evenimentele ulterioare organizate de NASA, Bridenstine a arătat clar că s-a răzgândit și că a acceptat pe deplin consensul științific, exprimându-și sprijinul pentru eforturile de cercetare climatică ale NASA.

El a câștigat sprijin bipartizan și o mulțime de susținători în sectorul privat pentru gestionarea Programului Commercial Crew al NASA, un efort din epoca Obama de a returna Statelor Unite capacitatea de a lansa astronauți în spațiu pe cont propriu.

Programul Commercial Crew a atins punctul culminant mai devreme în cursul acestui an când nava spațială Crew Dragon a SpaceX a transportat doi astronauți NASA la Stația Spațială Internațională și înapoi.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro