Nobel in ghereta
Asa cum se stie, stenogramele sunt false. Ele au fost fabricate de un un domn inzestrat cu sute de pixuri si acces nelimitat la har-tie. El a stat 15 ani inchis intr-o ghereta si a scris volumele aflate acum pe masa PNA. Spre deosebire de creatorii Mioritei, autorul nu va ramane mult timp anonim. El va aparea curand in public pentru a candida la Nobelul pentru literatura.
Omul, care trebuie ca are niste urechi enorme si un adulmecat monstruos, e tot ce a dat mai bun literatura romana in materie de realism. Ii lipseste doar un public pe masura. Mare pacat ca oameni de cultura fina ca Dorina Mihailescu, Valer Dorneanu, Ioan Solcanu nu vor in ruptul capului sa ii recunoasca meritele. Nici nu stiu ce pierd.
In fond, ce e mai important? Sa o tii una si buna ca stenogramele sunt fictiune pura sau sa adaugi colectiei de BMW-uri si Armani un Watergate nou-nout? In fond, avem si noi, romanii de rand, dreptul sa ne mandrim cu ceva suta la suta fabricat in tara. Cu mintea, talentul si imaginatia politicienilor nostri.
Curaj, nepretuite tumori ale cancerului romanesc! Din stenogramele lui decembrie ’89 v-ati nascut si infasurati in stenograme se cuvine sa plecati!
Asta stie si PNA. Nu e orga-nizatie mai lamurita asupra importantei cuvantului prins in scris decat PNA. Institutia are, de altfel, cateva trasaturi aparte.
Ea a fost zamislita de anchetatii ei de astazi tocmai pentru a sufoca in praful arhivelor campania anticoruptie lansata de presa, de fostul ambasador al Statelor Unite si (in soapta) de Uniunea Europeana. Operatiunea a fost un succes.
Victimele ferocitatii PNA pot fi gasite mai cu seama printre functionarii oficiali cu rang de la paznic in jos. Reintalnirea PNA cu demiurgul ei pesedist a inceput, luni dimineata, asa cum se cuvine. Ancheta cazului Stenograma a fost declarata demers „confidential”. Cu alte cuvinte, nu vom avea niciodata acces la stenogramele audierilor despre stenograme.
Nu vom putea intelege pe ce baza va lua hotarari PNA. Va trebui sa ne incredem numai si numai in proverbiala sete de justitie a institutiei care a bagat spaima in paznici si a rafinat pana la disparitie cazul RAFO.
Domnul care a fabricat stenogramele e, poate, un scriitor de geniu. Ale lui fie mai toate premiile! Nu absolut toate. Cateva trofee se cuvin PNA si justitiei, in varianta ei romaneasca. Si ele stiu mult si pot scrie un roman fara seaman. Cartea ar avea cateva mii de pagini si ar istorisi o poveste de groaza in care toti si toate s-ar intalni la banchetul nebuniei nationale.
Acolo stau pe divane si vorbesc in buna intelegere: arabi si baroni judeteni, pesedisti incaruntiti de naveta cu Bruxellesul si sereisti coboratori din securisti. Acolo se unesc IPRS Hayssam si RAFO Iacobov, rapirea jurnalistilor si rapirile fara numar din seraiul bugetar.
Povestea e fascinanta si ameninta sa devina eterna. 1001 de nopti juridice. Oamenii trebuie ajutati sa o scrie singuri si departe. Monica Macovei le cauta o ghereta si are nevoie de sprijin.