Noi reguli ale Codului Muncii, incepand din 25 ianuarie: Vechimea in munca se reduce cand salariatul inregistreaza absente nemotivate si fara plata
HotNews.ro
Vechimea in munca se reduce cand salariatul inregistreaza absente nemotivate si fara plata. „Concediile pentru formare profesionala fara plata nu conduc la reducerea vechimii in munca. Daca un angajator apeleaza la un salariat temporar pus la dispozitie de o societate ce are ca obiect de activitate punerea la dispozitie de personal, salariatul angajat prin contract de munca temporara nu poate sa aiba un salariu mai mic decat salariatul utilizatorului cand acesta ar fi prestat o munca similara”, se arata in forma publicata recent privind noul Cod al Muncii
Ce mai arata legea:
- La stabilirea concediului anual de odihna, perioada de incapacitate temporara, concediu de maternitate si concediu pentru ingrijirea copilului bolnav va fi considerata perioada de activitate prestata. Practic, nu se permite reducerea concediului de odihna anuala pentru aceste considerente.
- Concediul de odihna se efectueaza in fiecare an. In cazul in care, din motive justificate, salariatul nu poate efectua integral sau partial concediul de odihna in anul calendaristic in curs, cu acordul persoanei in cauza, concediul se va efectua intr-o perioada de 18 luni incepand de la anul urmator celui in care ar fi trebuit efectuat concediul.
- Compensarea in bani a concediului de munca neefectuat este permisa numai in cazul incetarii contractului individual de munca.
- Prevederile privind durata maxima de desfasurare a concediului de odihna sunt aplicabile si persoanelor incadrate in institutiile publice, abrogandu-se atat prevederile art. 22 alin. (3) din OG nr. 6/2007 cat si ale art. 23 alin. (4) din OG nr. 10/2008. Material realizat cu sprijinul consultantului fiscal Adrian Benta.