Sari direct la conținut

Nokian Tyres deschide oficial joi fabrica de anvelope de la Oradea, după o investiție de 650 milioane euro

HotNews.ro
Fabrica Nokian Tyres Oradea, Foto: Nokian Tyres
Fabrica Nokian Tyres Oradea, Foto: Nokian Tyres

Compania finlandeză Nokian Tyres, care în 2022 a anunțat că va construi o fabrică de anvelope la Oradea, va inaugura joi această uzină care va ajunge să producă 6 milioane de unități pe an și va crea 500 de locuri de muncă directe. Statul român a acordat un ajutor de aproape 100 milioane euro.

Fabrica Nokian Tyres România de la Oradea, investiție de 650 milioane euro, a produs prima anvelopă de test pe data de 1 iulie, iar producția comercială de volum va porni la început de 2025.

Pentru demararea producției a fost adusă o echipă de 60 de oameni în primăvară. Proiectul va crea circa 500 de locuri de muncă directe, precum și alte locuri de muncă indirecte.

Comisia Europeană a aprobat pe 13 august un ajutor de stat în valoare de 99,5 milioane euro, ajutor acordat de statul român pentru sprijinirea noii fabrici de anvelope cu zero emisii de CO2 a Nokian Tyres.

Capacitatea anuală a Nokian Tyres România va fi de 6 milioane de anvelope după ce fabrica devine complet operațională, cu potențial de extindere în viitor, iar suprafața construită totalizează aproximativ 100.000 mp. Există posibilitatea extinderii producției mult peste cele 6 milioane de anvelope/an, dacă va fi cerere mare pe piață.

Investiția este estimată la aproximativ 650 de milioane euro. Anvelopele produse în fabrica din România vor fi vândute în principal pe piața din Europa Centrală și aceasta este amplasată strategic în apropierea clienților din acea zonă.

Lansarea construcției fabricii a fost sărbătorită în mai 2023.

Aproximativ 90% din producție va merge la export, în special în Germania, Austria și Elveția, dar și în Polonia și Cehia. O foarte mică parte dintre anvelope ar putea ajunge în SUA.

Fabrica se deschide în România din cauza situației create de izbucnirea războiului din țara vecină. În momentul când, din cauza războiului din Ucraina, nordicii de la Nokian Tyres s-au retras din Rusia, producția mondială a companiei a scăzut cu 80%. Firma cu o cifră de afaceri de peste 1 miliard de euro pe an avea fabrici mari în Finlanda, SUA și Rusia. Era urgent nevoie de un sit de producție și Oradea a fost aleasă să găzduiască uzina. Anunțul a fost făcut pe data de 1 noiembrie 2022.

De ce spun cei de la Nokian Tyres că au ales Oradea? A contat forța de muncă mai ieftină, autostrăzile existente către Europa centrală și faptul că Oradea se află la drum de maxim o zi față de destinațiile principale de export din Europa centrală, asta însemnând că majoritatea anvelopelor vor ajunge să fie vândute la cel mult 1.000 km depărtare.

A contat și faptul că există cale ferată modernă către Europa Centrală, via Ungaria și Austria. Oradea este la nici 10 km de granița cu Ungaria, iar materiile prime, care sunt grele și voluminoase, sunt aduse în mare parte cu trenul. Feroviarul are o pondere mai mică la capitolul anvelope care vor pleca la export spre Europa Centrală.

INTERVIURILE HotNews.ro