Normele de acordare a concediilor medicale au fost punctual modificate. Vezi in text documentul publicat in Monitorul Oficial
In Monitorul oficial din data de 20 ianuarie 2016 a fost publicat un ordin care modifica punctual normele de aplicare pentru acordarea concediilor medicale. Practic, se adopta cateva noi proceduri de acordare a concediilor medicale si se reitereaza alte prevederi deja existente.
Documentul modifica punctual normele de aplicare pentru acordarea concediilor medicale.
- Sunt adoptate noi proceduri de acordare a concediilor medicale pentru persoanele internate in spital ce parasesc locatia, femei insarcinate sau mame lauze, respectiv victimele accidentului de la club Colectiv.
- Unele prevederi sunt noi, alte prevederi sunt doar reformulate, iar pentru intelegerea acestuia, actul normativ trebuie analizat in totalitatea lui si in contextul altor prevederi.
Sa preluam cateva aspecte punctuale:
- Persoanele fizice autorizate ce au optat pentru plata contributiei de concedii si indemnizatii de 0,85% pentru a beneficia de plata concediilor medicale, recalculeaza aceasta contributie in functie de situatia reala a veniturilor realizate, constatate prin decizia de impunere.
Nota: PFA chiar daca plateste contributia la sanatate in procent de 5,5% nu beneficiaza de concedii medicale platite. Pentru a beneficia de acestea trebuie sa opteze la plata contributiei pentru concedii si indemnizatii.
- Pentru victimele incendiului din Clubul Colectiv se introduce o exceptie in sensul ca pentru aceste persoane certificatele de concediu medical se pot elibera si la o data ulterioara, dar nu mai tarziu de 90 de zile.
- La externarea din spital, inclusiv pentru spitalizarea de zi, se poate acorda un concediu de medical de la 1 la 7 zile calendaristice, iar in cazuri speciale, pana la maxim 21 de zile calendaristice. Modificarea introdusa consta in sintagma „inclusiv pentru spitalizarea de zi”.
- Persoanele cu handicap asigurate beneficiaza de concediu pentru sarcina si lauzie, dupa luna a 6-a de sarcina, cu precizarea ca durata minima a concediului de lauzie trebuie sa fie obligatoriu de 42 zile calendaristice.
- Ordinul trateaza si situatia in care angajatorul isi suspenda temporar activitatea sau activitatea inceteaza prin divizare, fuziune, dizolvare, reorganizare, lichidare, faliment. In aceste situatii, drepturile de concedii medicale se achita din Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate cu precizarea expresa ca aceste indemnizatii se achita in conditiile mentinerii concediului medical pentru aceeasi afectiune.
Se reitereaza obligatia angajatorului de a elibera asiguratului adeverinte din care sa rezulte numarul de zile de concediu medical avute in ultimele 12 luni, in vederea acordarii certificatelor de concediu medical. Modelul aceste adeverinte este prezentat in ordinul linkuit in pruma parte a articolului. (material realizat cu sprijinul consultantului fiscal Adrian Benta).