Sari direct la conținut

„Not cool”, spune Elon Musk despre decizia celui mai mare investitor din lume privind pachetul salarial uriaș pe care i l-a pregătit Tesla

HotNews.ro
Elon Musk, Foto: © Frédéric Legrand | Dreamstime.com
Elon Musk, Foto: © Frédéric Legrand | Dreamstime.com

Miliardarul sud-african Elon Musk a declarat că decizia fondului suveran de investiții al Norvegiei, cel mai mare fond de investiții din lume, de a vota împotriva pachetului de compensații uriaș pe care i l-a pregătit Tesla nu este „cool”, relatează Reuters.

Tesla a pregătit în 2018 un pachet de compensații în valoare de aproape 56 de miliarde de dolari pentru Elon Musk, cel mai mare din istoria corporațiilor americane, însă acesta a fost anulat de către un judecător la sfârșitul lunii ianuarie după ce a fost atacat în instanță în SUA.

Judecătorul a ajuns la concluzia că pachetul salarial a fost negociat de Musk cu directori din companie care păreau datori față de Musk.

„Consiliul de Administrație nu a pus niciodată întrebarea de 55,8 miliarde de dolari: a fost chiar necesar acest salariu pentru ca Tesla să-l păstreze pe Musk și să-și atingă obiectivele?”, a scris judecătoarea Kathaleen McCormick.

McCormick a scris că mulți dintre directorii din consiliul de administrație al Tesla, inclusiv actualii membri Kimbal Musk, fratele lui Elon Musk și James Murdoch, fiul magnatului mass-media Rupert Murdoch, nu aveau independență din cauza legăturilor lor personale strânse cu CEO-ul. Doi dintre ceilalți directori actuali ai Tesla, Robyn Denholm și Ira Ehrenpreis, au arătat o lipsă de independență în decizia de salarizare, a spus ea.

Fondul suveran al Norvegiei este unul dintre cei mai mari investitori individuali ai Tesla

Fondul suveran al Norvegiei a declarat acum că apreciază „valoarea semnificativă generată sub conducerea domnului Musk” din 2018, când Consiliul de Administrație al Tesla a venit cu pachetul de compensații uriaș.

Însă „rămânem îngrijorați cu privire la dimensiunea totală a pachetului, structura privind indicii de performanță și lipsa răspunderii privind riscurile pentru persoanele cheie”, a declarat într-un comunicat fondul norvegian.

Acesta este al optulea cel mai mare investitor al Tesla, potrivit datelor LSEG. Fondul a votat împotriva pachetului de compensații pentru Musk și în urmă cu 6 ani. Fondul deține o participație de 0,98% în producătorul auto, valoarea acțiunilor Tesla pe care le are în portofoliu ridicându-se la 7,7 miliarde de dolari.

„Vom continua să căutăm un dialog constructiv cu Tesla asupra acestui lucru și pe alte subiecte”, a declarat acum fondul de investiții.

Elon Musk spune că acționarii Tesla susțin în procent „copleșitor” pachetul său de compensații

Răspunzând pe „X”, platforma social media pe care o deține, la anunțul norvegienilor, Musk a scris că decizia nu este „cool” („not cool”).

Miliardarul sud-african a adăugat că, dacă reprezentanții fondului ar fi avut măcar curiozitatea să discute cu ceilalți acționari, ar fi descoperit că aceștia „sprijină în mod copleșitor” adoptarea pachetului de compensații pe care îl dorește.

Fondul suveran de investiții al Norvegiei a declarat de asemenea că va vota în favoarea unei moțiuni propuse de unii acționari privind sindicalizarea muncitorilor Tesla, o măsură împotriva căreia Elon Musk se opune de ani de zile.

Fondul norvegian deține în jur de 1,5% din toate acțiunile listate pe bursele mondiale, având în portofoliu active de aproximativ 1,7 trilioane de dolari.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro