Sari direct la conținut

Nou record de secetă pentru întreaga Franță – 32 de zile consecutive fără ploaie

HotNews.ro
Statie meteo, Foto: Fotografescu, Dreamstime.com
Statie meteo, Foto: Fotografescu, Dreamstime.com

În Franța a fost stabilit un nou record meteo, 32 de zile consecutive fără nicio ploaie consistentă pe tot teritoriul țării. Este un record alarmant, mai ales că vine pe timp de iarnă, când în general plouă mult în unele regiuni și când solul avea mare nevoie de apă, scrie AFP.

Datele Meteo France arată că între 21 ianuarie și 21 februarie nu a fost nici măcar o zi în care cumulul precipitațiilor la nivelul Franței să treacă de 1 mm. Este pentru prima oară când se înregistrează un interval atât de lung fără ploaie de când există date complete, adică din 1959.

Intervalul fără ploi va fi cu siguranță întrerupt pe 22 februarie 2023 când s-au anunțat precipitații.

Recordul este valabil pentru Franța continentală, cea din Europa, și nu se referă și la teritoriile îndepărtate „de peste mări”.

În 2020 au fost 31 de zile fără ploi de amploare, între 17 martie și 16 aprilie, în plin lockdown de Covid 19.

Această secetă pe timp de iarnă este îngrijorătoare din mai multe motive și vine după ce 15 din ultimele 18 luni au fost deficitare în precipitații la nivelul întregii țări.

Precedentul record pentru secetă de iarnă în Franța este din 1989 și a fost de 22 de zile.

Deficitul de apă din sol a atins un nivel îngrijorător, mai ales că a fost secetă și în 2022. În general, rezervele de apă din sol sunt completate pe timp de iarnă, însă în 2023 se pare că nu prea este cazul.

Sursa foto: Dreamstime.com

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro