Nou scandal la TVR, dupa decizia Comitetului Director ca numai angajatii Televiziunii sa poata fi alesi de salariati in Consiliul de Administratie
- Redactia Hotnews
Comitetul Director al TVR, condus de directorul interimar Stelian Tanase, a decis ca pe 17 ianuarie sa aiba loc alegerile interne prin care angajatii institutiei isi vor desemna reprezentantii in viitorul Consiliu de Administratie. Acesta trebuie desemnat dupa ce precedentul CA a fost demis de Parlament, la sfarsitul anului trecut. Acelasi Comitet a decis ca la scrutin sa poata candida doar salariati ai TVR – lucru care nu s-a aplicat la precedentele alegeri, in care Valentin Nicolau, om din afara televiziunii, a fost desemnat in CA de angajati. Decizia CD a fost criticata aspru, joi, de mai multe organizatii media, care afirma: „Conducerea TVR incearca sa elimine vocile independente din Consiliul de Administratie”.
TVR a anuntat oficial, joi, ca pe 8 ianuarie Comitetul Director, a decis organizarea alegerilor interne pentru desemnarea reprezentantilor salariatilor in Consiliul de Administratie. CD a decis ca votul sa aiba loc pe 17 ianuarie, iar rezultatele finale vor fi afisate duminica, 19 ianuarie, dupa solutionarea contestatiilor. „Poate candida orice persoana, salariata a SRTv, pe baza unei solicitari scrise adresate Biroului Electoral Bucuresti sau Birourilor Electorale Teritoriale din cadrul SRTv, conform Regulamentului privind organizarea si desfasurarea alegerilor reprezentantilor salariatilor pentru Consiliul de Administratie al SRTv, aprobat de Comitetul Director”, se arata in comunicatul TVR.
Aceasta inseamna ca nu se va mai putea repeta situatia din 2012, cand a fost desemnat Consiliul de Administratie condus de Claudiu Saftoiu, CA demis la sfarsitul anului trecut. In 2012, unul dintre cei doi reprezentanti alesi de angajatii TVR a fost Valentin Nicolau, fost presedinte al TVR la inceputul anilor 2000, dar care nu mai era salariat al televiziunii, Nicolau dovedindu-se in ultimul an si jumatate criticul cel mai vocal, in Consiliul de Administratie, la adresa lui Claudiu Saftoiu.
Decizia CD al TVR a fost criticata aspru, joi, de patru organizatii media – ActiveWatch, Centrul pentru Jurnalism Independent, Centrul de Resurse Juridice si Federatia Romana a Jurnalistilor MediaSind. Intr-un comunicat de presa, acestea „condamna decizia Comitetului Director al TVR de a bloca alegerea persoanelor din afara institutiei in Consiliul de Administratie al TVR ca reprezentanti ai salariatilor si cer Parlamentului sa analizeze legalitatea acestei decizii. Consideram ca aceasta decizie este discriminatorie, ilegala, afecteaza credibilitatea televiziunii publice si limiteaza controlul public asupra institutiei.”
Potrivit organizatiilor semnatare:
- Practic, aceasta masura restrictioneaza dreptul angajatilor institutiei de a alege ca reprezentant orice persoana din spectrul societatii civile.
- Aceasta decizie contravine flagrant Legii nr. 41/1994 privind organizarea si functionarea care SRTV si SRR care prevede dreptul salariatilor de a-si alege doi reprezentanti in Consiliul de Administratie, fara nicio restrictie.
- Art.19 (2) d) personalul angajat al fiecarei societati desemneaza, prin vot secret, candidatii pentru doua locuri, in cadrul unui scrutin organizat de conducerea societatii respective; Singura incompatibilitate accepatata de lege, pentru toti membrii CA al SRR si SRTV apare in Art. 20 (2) al legii: Art. 20 (1) Membrii consiliului de administratie sunt numiti pe o perioada de 4 ani. (2) Membrii Parlamentului si ai Guvernului nu pot face parte din consiliile de administratie ale celor doua societati.
- Comitetul Director isi atribuie rolul de legiuitor, adaugand reglementari dincolo de cele prevazute de lege. Astfel de modificari nu pot fi aduse decat prin amendarea Legii 41/1994, lege organica, amendamente care presupun dezbatere si vot parlamentar.
- Masura este discriminatorie – si ca atare inca o data ilegala – deoarece impune astfel de criterii de selectie doar reprezentantilor angajatilor din cele doua institutii publice. Clasa politica nu a fost afectata in niciun fel, aceasta avand in continuare dreptul sa-si numeasca fara constrangere reprezentantii in CA
- Experienta a demonstrat ca reprezentantii salariatilor alesi din afara institutiei au fost cei care, in majoritatea cazurilor, au functionat independent de interesele politice si au aparat interesele TVR. Ele au actionat, totodata, si ca garanti ai transparentei, prezentand in public activitatea CA si semnaland riscurile de derapaje. In plus, reprezentarea intereselor salariatilor de persoane din afara institutiei aduce un plus de credibilitate CA. Limitarea reprezentantilor angajatilor in CA al TVR doar la persoane care au relatii contractuale cu aceasta institutie adanceste eventualul conflict de interese din interiorul CA.