Sari direct la conținut

Noua banci au semnat acordul prin care se angajeaza sa nu scoata banii din Romania

HotNews.ro

Bancile-mama a noua dintre cele mai mari banci cu capital strain din Romania au semnat scrisori prin care se angajeaza sa mentina expunerea generala a grupurilor lor fata de Romania. Cele noua banci au anuntat si majorarea capitalului subsidiarelor din Romania pentru a mentine o rata de adecvare a capitalului minim de 10% pe perioada Programului Economic al Romaniei, anunta Comisia Europeana, intr-un comunicat de presa.

Cele noua banci:

Erste Bank Group

Raiffeisen International

Eurobank EFG

National Bank of Greece

Société Generale

Alpha Bank

Volksbank

Piraeus Bank

UniCreditGroup

Bancile, care au impreuna o cota de piata de circa 70%, au finalizat si au semnat scrisorile de angajament bilateral pe baza unui model convenit in mai la Bruxelles pentru a atinge obiectivele convenite pe 26 martie la Viena.

Scrisorile confirma doua angajamente cheie ale bancilor mama pentru sustinerea economiei romanesti: de a mentine expunerea totala a grupurilor lor fata de Romania si de a majora capitalul subsidiarelor pentru a mentine o rata de adecvare a capitalului minim de 10% pe intreaga perioada a programului.

In contextul primei evaluari a Programului Economic al Romaniei sprijinit de institutiile financiare internationale si de Uniunea Europeana, o echipa comuna a Fondului Monetar International (FMI) si a Comisiei Europene (CE), a evaluat situatia acestor angajamente.

Expunerea a fost in mare masura mentinuta, cu unele fluctuatii temporare induse de tranzactii specifice importante in jurul perioadei de raportare. Angajamentul financiar al bancilor cu capital strain fata de Romania a fost mai departe consolidat si extins prin “creditul club” acordat de un grup de banci Guvernului Romaniei in iulie.

In iulie, Comisia a platit Romaniei 1,5 miliarde de euro, ca prima transa a imprumutului de sustinere a balantei de plati de 5 miliarde de euro convenit cu Uniunea Europeana in mai. O alta transa de 1 miliard de euro este prevazuta pentru ultimul trimestru al acestui an daca conditiile sunt indeplinite. Restul de 2,5 miliarde ar fi de platit in trei transe in 2010 si in primul trimestru al anului 2011.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro