Sari direct la conținut

Noua casă, în Monitorul Oficial

HotNews.ro
Noua casa, in Monitorul oficial, Foto: monitoruloficial.ro
Noua casa, in Monitorul oficial, Foto: monitoruloficial.ro

Programul “O familie, o casă”, fostă „Prima casă”, s-a transformat în „Noua casă”. A fost publicat miercuri în Monitorul Oficial. Nu s-au schimbat prea multe față de ultima variantă a proiectului despre care HotNews.ro a scris recent. Practic au fost accentuate niște nuanțe.

Sunt două plafoane:

  • 140.000 euro
  • 70.000 euro

La 140.000 euro a fost modificat puțin textul. Aici au făcut o mică precizare. E vorba de credite de 70.001 – 140.000 euro pentru:

1. locuințele noi, recepţionate la terminarea lucrărilor cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării finanțării garantate.

2. locuinţele supuse unor lucrări de intervenţie în vederea consolidării şi/sau reducerii riscului seismic recepţionate la terminarea lucrărilor cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării finanțării garantate.

De reținut în privința plafonului de 140.000 euro: garantarea de către stat, prin Ministerul Finanţelor Publice, este în procent de maximum 60% din valoarea creditului, reprezentând maximum 85% din prețul de achiziție al locuinței, dar nu mai mult decât valoarea rezultată din raportul de evaluare a locuinţei.

De asemenea, o altă precizare introdusă acum spune că valoarea finanțării de 70.001 – 140.000 euro este compusă din finanțarea acordată de bancă, cu o valoare între minimum 59.501 euro și maxim 119.000 euro, la care se adaugă avansul plătit de beneficiar.

La 70.000 euro intră celelalte categorii de locuințe. Adică orice imobil cu destinaţia de locuinţă, alcătuit din una sau mai multe camere de locuit, cu terenul, căile de acces, anexele gospodăreşti, facilităţile, dependinţele, dotările şi utilităţile, aferente acesteia, care satisface cerinţele de locuit ale unei persoane sau familii.

De reținut în privința plafonului de 70.000 euro: Creditul acordat unui beneficiar este garantat de către stat, prin Ministerul Finanţelor Publice, în procent de maximum 50% din valoarea creditului, reprezentând maximum 95% din prețul de achiziție al locuinței, dar nu mai mult decât valoarea rezultată din raportul de evaluare a locuinţei.”

Acest 70.000 euro, conform unei precizări introdusă acum, este compus din finanțarea acordată de bancă în valoare maximă de 66.500 euro și avansul plătit de beneficiar.

Avansul

La categoria 70.001 – 140.000 euro avansul e de minimum 15%

La categoria de 70.000 euro avansul e de minimum 5%

Cine beneficiază

Persoana fizică ce îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii:

• la data solicitării creditului garantate, declară pe propria răspundere fie că nu deţine în proprietate exclusivă sau împreună cu soţul ori soţia nicio locuinţă, indiferent de modul şi de momentul în care a fost dobândită, fie că deţine în proprietate exclusivă sau împreună cu soţul ori soţia cel mult o locuinţă, dobândită prin orice alt mod decât prin Program, în suprafaţă utilă mai mică de 50 mp;

• achiziţionează o singură locuinţă, printr-un credit acordat şi garantat în condiţiile Programului;

• are calitatea de împrumutat în raport cu finanţatorul.

Ministerul Finanțelor trebuie să vină cu normele de implementare în 30 de zile.

Citește și:

Prima Casă devine Noua Casă. Iată de ce salariu net vei avea nevoie ca să-ți poți cumpăra o locuință: 12 simulări de calcul pe baza noilor condiții

De ce a fost modificat programul „O familie, o casă”: Finanțele spun că nu ar fi avut bani pentru el. Documentul precizează că e pentru a ajuta piața imobiliară

Ajută-ne să facem HotNews mai bun
Vrem să aflăm ce subiecte sunt importante pentru tine și cum putem îmbunătăți HotNews. Am pregătit un chestionar a cărui completare durează 5 minute şi care e anonim, dacă nu vrei să ne laşi adresa de mail. Nu e obligatoriu să răspunzi la fiecare întrebare, deși ne-am bucura. Orice contribuție ne ajută să luăm decizii mai bune.
Formular Feedback
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro