Sari direct la conținut

Noul Cod al insolventei pentru "scoaterea rapida" a firmelor neviabile, pana in 2014

HotNews.ro

Guvernul a asigurat Fondul Monetar International ca pana la finele lunii decembrie va inainta Parlamentului un nou proiect care sa reglementeze procedura insolventei, cu prevederi mai clare care sa sprijine salvarea din timp a afacerilor viabile si sa asigure „iesirea rapida” a firmelor neviabile, potrivit scrisoarii de intentie convenita cu Fondul Monetar International (FMI) in negocierile din aceasta luna si obtinuta de Mediafax.

„Dupa ce ordonanta de urgenta privind Codul insolventei a fost decisa de Curte ca fiind neconstitutionala, ne vom consulta cu toate partile implicate relevante asupra revizuirii proiectului. Vom prezenta Parlamentului o lege pana la sfarsitul lunii decembrie 2013, vizand o mai buna sustinere pentru salvarea din timp a firmelor viabile si iesirea rapida a celor non-viabile”, se arata in documentul obtinut de MEDIAFAX.

Guvernul asigura ca noul text va fi elaborat in consultare cu staff-ul FMI si se va baza pe recomandarile acestora, cel putin in ceea ce priveste procedurile premergatoare insolventei, votul creditorilor, finantarile prioritare, rangul creantelor si cerintele de notificare.

Prin Codul Insolventei, Guvernul a abrogat vechea Lege 85/2006 privind procedura insolventei si a decis ca noile prevederi cuprinse in Cod vor fi aplicate din 25 octombrie inclusiv procedurilor de prevenire a insolventei si de insolventa aflate in derulare.

La sfarsitul lunii octombrie, Curtea Constitutionala a admis insa exceptia de neconstitutionalitate ridicata de Avocatul Poporului si a constatat ca intreg actul normativ este neconstitutional.

Avocatii au precizat atunci ca ordonanta de urgenta produce efecte juridice pana la publicarea in Monitorul Oficial a deciziei Curtii Constitutionale, data de la care va reintra in vigoare Legea 85/2006 a insolventei.

Decizia Curtii Constitutionale a fost criticata de premierul Victor Ponta, care a acuzat institutia ca sprijina evaziunea fiscala si nu lasa Guvernul sa combata acest fenomen, el afirmand despre actuala lege a insolventei ca incurajeaza companiile sa nu plateasca taxele.

Ponta a adaugat ca actuala lege a insolventei este „o lege proasta” si a spus ca este hotarat sa o schimbe pentru a sprijini companiile „serioase” sa investeasca, sa plateasca si sa fie „actorii corecti” in economia romaneasca.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro