Sari direct la conținut

Noul guvern al Poloniei reia ideea subvenționării celor mai scumpe credite ipotecare din UE

HotNews.ro
Noul guvern al Poloniei reia ideea subvenționării celor mai scumpe credite ipotecare din UE
Complex rezidențial în construcție în Polonia, FOTO: AA Abaca Press / Profimedia Images

Guvernul polonez a decis să relanseze planurile vizând ajutarea debitorilor care au dificultăţi în a-şi rambursa cele mai costisitoare credite ipotecare din Uniunea Europeană, transmite agenția Bloomberg, citată de Agerpres.

Ministrul Dezvoltării şi Tehnologiei, Krzysztof Paszyk, a declarat luni pentru portalul financiar Money.pl că planul său vizează subvenţionarea unui număr de până la 175.000 de credite ipotecare pe parcursul următorilor cinci ani. Potrivit lui Paszyk, costurile mari cu creditele sunt principala problemă care frânează achiziţionarea de locuinţe în Polonia.

Guvernul rezultat în urma alegerilor legislative din toamna anului trecut şi-a schimbat de mai multe ori punctul de vedere faţă de subvenţionarea creditelor ipotecare, în condiţiile în care în luna mai spunea că noi stimulente ar putea duce la supraîncălzirea pieţei imobiliare.

Anul trecut, preţul locuinţelor din Polonia a avut cea mai mare creştere din UE, ajutat de subvenţiile la credite oferite de fostul guvern.

Cea mai nouă schimbare de poziţie vine într-un moment în care Banca Naţională a Poloniei a anunţat că nu va reduce prea curând dobânda de politică monetară. Polonia are cele mai scumpe credite ipotecare noi din UE, la un cost de 7,72% pe an în luna aprilie, dublu faţă de nivelul din zona euro, potrivit datelor culese de Banca Centrală Europeană.

Reducerile repetate de dobândă din Ungaria, împreună cu un plafon impus la dobânzile pentru creditele ipotecare, au ajutat ţara vecină să coboare costurile cu creditele ipotecare sub cele înregistrate în Polonia.

Piaţa imobiliară din Polonia a dat semne de răcire în ultimele săptămâni în contextul în care mai multe proprietăţi rezidenţiale sunt retrase de la vânzare după majorările agresive de preţuri din ultimul an.

În paralel, dobânzile mari, raportate la nivelul inflaţiei, au redus numărul de noi credite ipotecare în luna mai până la cel mai redus nivel de după luna august 2023, potrivit biroului de credit din Polonia.

Ministrul Krzysztof Paszyk a spus că vrea ca planul său de stimulente, care nu a fost convenit cu partenerii de coaliţie, să intre în vigoare din 2025.

INTERVIURILE HotNews.ro