Sari direct la conținut

Provocarea majoră pentru antreprenori nu e inflația, spune vicepreședintele uneia din cele mai mari bănci

HotNews.ro
Antreprenor care munceste, Foto: Stefan Dahl | Dreamstime.com
Foto: Stefan Dahl | Dreamstime.com

Prima provocare a antreprenorilor în 2024 a fost inflația și modul în care este ea gestionată. Și, de fapt, nu e inflația în sine, care va exista și va apărea și într-un alt ciclu economic. Provocarea majoră este cum faci față într-un mediu inflaționist unei supraaglomerări de schimbări impredictibile”, a spus marți la o conferință organizată de Profit.ro, Dana Dima, vicepreședintele BCR.

Ceea ce am învățat în această perioadă este să nu așteptăm. Eu personal nu aștept niciodată. Nu voi aștepta nici ca statul să se digitalizeze 100%, pentru că nu se va întâmpla, mai spune executivul băncii.

Potrivit Danei Dima, ceea ce avem de făcut este să investim. „În primul rând, în predictibilitate. Și aici vorbesc pe toate planurile. Nu vorbesc despre stat, vorbesc despre noi toți. Atunci când modificăm reglementările, trebuie să avem o predictibilitate pentru antreprenori. Altfel, îi pierdem. Gândiți-vă câți dintre noi, dintre români în general, nu neapărat antreprenori, nu reușesc să își gestioneze barierele generate de lucruri care se schimbă peste noapte. Predictibilitatea este esențială”, crede bancherul.

Dana Dima, vicepreședinte BCR, Foto: Hotnews
Dana Dima, vicepreședinte BCR, Foto: Hotnews

Ea spune că nu e nevoie să inventăm apa caldă, ci să preluăm modele existente în alte state, care au fost de succes și au generat educație și evoluție.

„Un alt lucru esențial este educația antreprenorială, care poate aduce un beneficiu esențial: acela de a crea o strategie flexibilă. Nu o să-i spun un business plan pentru că sună teoretic. O strategie flexibilă în modul de abordare a unui business pentru un mic antreprenor. Pentru că am uitat să vă spun că aproape 80% dintre companiile din România sunt companii foarte mici. Cum le putem aduce pe profit? Cum putem să îi aducem la linia de plutire? Asta sunt întrebările la care noi trebuie să răspundem dincolo de programele guvernamentale”, mai spune Dima.

Ea a dat exemplul IMM+, unde finanțările au crescut cu 50% de la an la an. „Fondurile europene ajută extraordinar, iar rolul nostru este să le integrăm cât mai simplu și cât mai transparent, cât mai simplu și cât mai transparent. Au crescut cu 50% volumele pe IMM+. De ce? Pentru că a fost simplu. Pentru că au găsit toate informațiile rapid, astfel încât să-și poată duce business-ul mai departe”, a explicat ea.

INTERVIURILE HotNews.ro