Numarul clientilor Cosmote in Romania continua sa scada: 6,6 milioane utilizatori in primul trimestru din 2011
Numarul total al clientilor Cosmote in Romania (inclusiv Zapp) a ajuns la 6,6 milioane utilizatori (n.r. SIM-uri active) la sfarsitul lunii martie din acest an, in scadere cu 8,3% fata de aceeasi perioada a anului trecut si cu 2,9% fata de sfarsitul lui 2010, arata datele grupului german Deutsche Telekom (DT). Rezultatul s-a datorat atat reducerii numarului de clienti pe segmentul prepaid dar si conditiilor economice dificile, conform DT. Oficialii Cosmote Romania arata insa ca baza de abonati a crescut pana la 22,4%, de la 21% in aceeasi perioada a anului anterior, iar venitul mediu pe utilizator (ARPU) a crescut cu 6%, pana la 4,78 euro, de la 4,51 euro in aceeasi perioada a anului trecut.
Deutsche Telekom este prezent pe piata din Romania prin intermediul grupului elen OTE, la care detine 30% din actiuni. OTE controleaza in Romania Romtelecom, Cosmote si Germanos. Pe piata din Europa, DT a raportat in primul trimestru din acest an o scadere cu usoara cu 1,3% a numarului clientilor de telefonie mobila, pana la 59,3 milioane de utilizatori, rezultat atribuit in special evolutiilor negative din Ungaria, Grecia si Romania.
Oficialii Cosmote Romania spun ca in perioada mentionata a crescut si numarul clientilor companii.
- „Compania si-a crescut profitabilitatea EBITDA semnificativ, reusind sa mentina o performanta constanta in ceea priveste cota de piata din venituri. Mai mult, cresterea de 10% pe segmentul corporate consolideaza prezenta companiei pe piata si marcheaza o crestere importanta in cadrul unui segment foarte important pentru companie”, a declarat Konstantinos Apostolou, dorectorul financiar al Cosmote Romania
Veniturile au scazut cu 6,5%, EBITDA a crescut cu 171,2% in primul trimestru din 2011
In primele trei luni ale acestui an, veniturile totale ale Cosmote Romania au ajuns la 107,3 milioane euro, in scadere cu 6,5% fata de aceeasi perioada a anului trecut, cand operatorul raportase venituri de 114,8 milioane euro. Pe de alta parte, profitul operational inainte de taxe, deprecieri si amortizari (EBITDA) a ajuns la 17,9 milioane euro, in crestere cu 171,2% fata de acelasi trimestru al anului trecut.
Pentru acest an, Deutsche Telekom estimeaza ca situatia economica din Grecia si Romania „va ramane critica”.