Sari direct la conținut

Numărul de înmatriculări de autoturisme la mâna a doua a scăzut în 2023 cu peste 20% / 57% creștere la electrice și hibride

HotNews.ro
masini second hand, Foto: Dreamstime
masini second hand, Foto: Dreamstime

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a anunţat marți seara la TVR Info că numărul înmatriculărilor de autoturisme rulate, importate în mare parte din vestul Europei, a scăzut anul acesta cu peste 20% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, citează News.ro.

„Pe de o parte, numărul înmatriculărilor de maşini noi, de generaţie nouă, a crescut cu 24%, ceea ce e o cifră îmbucurătoare. Pe de altă parte, încă o veste bună, pentru Ministerul Mediului cel puţin, a fost aceea că numărul autoturismelor second-hand, aduse de obicei din vestul Europei, a scăzut pentru prima oară cu 21% anul acesta faţă de prima jumătate a anului trecut”, a afirmat Mircea Fechet marţi seară, la TVR Info.

El a precizat că vestea cea mai bună privind înmatriculările de autovehicule o reprezintă faptul că se înregistrează o creştere cu 57% a numărului de autoturisme electrice şi plug in hybrid, numărul acestor autovehicule înmatriculate în acest an ajungând la aproximativ 10.000.

Ministrul susține că voucherul acordat de România pentru autoturismele electrice este „aproape cel mai mare” din Uniunea Europeană.

Rabla Local a început luni

Programul de casare a autovehiculelor uzate – Rabla Local – a început luni, de la ora 10:00, iar persoanele fizice s-au putut înscrie pentru a primi 3.000 lei, în schimbul casării unui autovehicul vechi şi poluant. Au fost probleme cu aplicația și ritmul de înscriere a fost lent în prima oră.

Mircea Fechet a declarat vineri la Cluj-Napoca că obiectivul angajat prin PNRR este ca în următorii trei ani peste 250.000 de autovehicule cu vechimea de peste 15 ani să iasă din circulaţie, prin valorificare.

„Sunt convins că interesul cetăţenilor în de a-şi casa un autovehicul mai vechi de 15 ani, fără a avea obligaţia de a achiziţiona un autovehicul nou în schimb, va fi unul extrem de mare, la fel ca în cazul celorlalte programe de reînnoire a parcului auto pe care le derulăm prin Administraţia Fondului pentru Mediu”, a declarat ministrul Mediului, Mircea Fechet, potrivit News.ro. (foto: Dreamstime)

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro