Numarul turistilor straini care ne-au vizitat in primele 9 luni a fost de 1,92 milioane. Acestia au lasat in tara 4,61 miliarde de lei
Numarul turistilor straini care ne-au vizitat tara in primele 9 luni a fost de 1,92 milioane, iar cheltuielile acestora s-au ridicat in total la 4,61miliarde de lei (putin peste un miliard de euro), au transmis joi reprezentantii Institutului National de Statistica. Principalul motiv al sejurului petrecut de turistii nerezidenti in Romania l-a reprezentat afacerile, participarea la congrese, conferinte, cursuri, targuri si expozitii (56,6% din numarul total de turisti nerezidenti), mai sune INS.
Cel de al doilea motiv al sejurului petrecut de nerezidenti in Romania l-a reprezentat calatoriile in scop particular (43,4% din numarul total de turisti nerezidenti), dintre acestea evidentiindu-se calatoriile pentru vacante (61,3%).
Calatoriile in scop particular includ calatoriile pentru vacante, cumparaturi, evenimente culturale si sportive, vizitarea prietenilor si rudelor, tratament medical, religie, tranzit si alte activitati.
Din totalul cheltuielilor pentru afaceri, ponderea cea mai mare o reprezinta cheltuielile pentru cazare (53,1%), fiind preferata in special cazarea cu mic dejun inclus (92,7%). Cheltuielile turistilor nerezidenti in restaurante si baruri au fost de 16,6% iar cele pentru cumparaturi au reprezentat 12,1%.
Din totalul cheltuielilor pentru cumparaturi 38,3% au reprezentat cheltuielile pentru cumpararea alimentelor si bauturilor, urmate de cheltuieli pentru cumpararea de cadouri si suveniruri 34,5%. Cheltuielile pentru inchirierea de autoturisme au avut o pondere de 54,1% din totalul cheltuielilor pentru transport, iar cheltuielile pentru acces in parcuri de distractii, targuri, cazinouri, sali de jocuri mecanice au reprezentat 52,7 % din totalul cheltuielilor pentru recreere.
Principalul mijloc de transport utilizat de turistii nerezidenti pentru a sosi in Romania a fost avionul (73,6% din numarul total de turisti). Autoturismele proprii au reprezentat 14,3%, urmate de autocare si autobuze cu 10,3%, alte mijloace ( tren, ambarcatiuni fluviale, autoturisme inchiriate, motociclete etc.) 1,8%.
In 2014, ultimul an din care avem datele definitive, valoarea adaugata bruta in industria turismului a fost de 27,19 miliarde lei, cea mai mare parte revenindu-i „transportului rutier de pasageri” (12,07 mld. lei), urmat de „servicii pentru servirea mancarii si bauturilor” (4,60 mld. lei).
Valoarea adaugata bruta directa din turism a fost de 12,48 mld lei. Raportat la total valoare adaugata bruta din economie, contributia valorii adaugate brute din turism a fost de 0,9%.
Produsul intern brut direct din turism a fost de 13,10 mld. lei, ponderea turismului in Produsul
Intern Brut al Romaniei, reprezentand 1,961% in anul 2014.
Ponderea turismului in Produsul Intern al Romaniei in perioada 2008-2010 a manifestat o tendinta de scadere, pentru ca din anul 2011 sa se inregistreze o tendinta de crestere, ajungand sa se situeze in anul 2014 peste nivelul anului 2008.