Sari direct la conținut

Nume de cod „Mihailov”: Ce făcea Patriarhul rus Kirill în Elveția în anii '70

HotNews.ro
Patriarhul Kirill al Rusiei, Foto: Valery Melnikov / Sputnik / Profimedia Images
Patriarhul Kirill al Rusiei, Foto: Valery Melnikov / Sputnik / Profimedia Images

Patriarhul ortodox rus Kirill, un apropiat al președintelui rus Vladimir Putin, a lucrat pentru serviciile secrete rusești în timpul unei șederi în Elveția în anii 1970, relatează două ziare elvețiene, citând arhive declasificate, transmite AFP.

Potrivit publicațiilor Le Matin Dimanche și Sonntagszeitung, dosarul întocmit de poliția federală despre cel care este astăzi liderul spiritual al Bisericii Ortodoxe Ruse „confirmă că `Monseniorul Kirill`, așa cum este numit în acest document, aparținea de KGB”. Cele două instituții media au publicat aceste informații după ce au citit dosarul din arhivele federale elvețiene.

La începutul anilor ’70, patriarhul, care acum susține cu fervoare invazia Rusiei în Ucraina, locuia la Geneva pentru a reprezenta oficial patriarhia Moscovei la Consiliul Mondial al Bisericilor (CMB).

Misiunea lui Kirill, al cărui nume de cod era „Mihailov”, a fost, de asemenea, de a influența acest consiliu, care a fost infiltrat de KGB în anii `70 și `80.

Obiectivul sovieticilor era de a determina instituția de la Geneva să critice Statele Unite și pe aliații săi și să își tempereze criticile privind lipsa de libertate religioasă în URSS, arată ziarele, adăugând că Biserica rusă „a refuzat să comenteze activitatea de spionaj a lui Kirill la Geneva”.

La rândul său, Consiliul Mondial al Bisericilor a transmis că nu deține „nicio informație” pe această temă.

Le Matin Dimanche l-a intervievat pe nepotul patriarhului, Mihail Goundiaev, care i-a succedat ca reprezentant al patriarhiei ruse la Geneva, care a declarat că unchiul său „nu a fost un agent, chiar dacă a fost supus `controlului strict` al KGB-ului”. Iar acest lucru nu a „afectat sinceritatea angajamentului său față de munca ecumenică cu alte biserici”, a adăugat el.

Ziarul citat subliniază și că Patriarhul Kirill este deosebit de atașat de Elveția. „El a vizitat Elveția de cel puțin 43 de ori”, precizează publicația, adăugând că „pe lângă pasiunea sa pentru schi – în 2007 și-a rupt chiar un picior pe o pârtie elvețiană – diplomația religioasă, spionajul și finanțele l-au readus constant pe Kirill în Alpi sau pe malul lacului Geneva.

„Am sentimente speciale față de țara dumneavoastră. Dintre toate țările din lume, este poate cea pe care am vizitat-o cel mai des”, a explicat patriarhul în 2019, când l-a primit la Moscova pe președintele Consiliului de Stat al Elveției, Jean-René Fournier.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro