Sari direct la conținut

Nutriție și sănătate: Berea și băuturile tari sunt mai dăunătoare pentru sănătate decât vinul

HotNews.ro
Vin sau bere?, Foto: health.harvard.edu
Vin sau bere?, Foto: health.harvard.edu

​Berea și „tăriile” sunt asociate cu niveluri mai ridicate de grăsime viscerală – aceea dăunătoare, care la rândul său provoacă un risc sporit de boli cardiovasculare, sindrom metabolic și alte complicații pentru sănătate – în timp ce vinurile nu au o astfel de asociere și pot avea chiar rol protector împotriva ei, în funcție de felul de vin consumat.

De fapt, este cunoscut că vinul roșu este asociat cu niveluri mai mici de grăsime viscerală.

Ideea principală

Acestea sunt unele din elementele prezentate într-un nou studiu, publicat în revista „Obesity Science & Practice”.

În timp ce vinul alb nu influențează nivelurile de grăsime viscerală, studiul mai arată că, băut cu moderație, el aduce beneficii unice pentru sănătatea adulților vârstnici: oase mai dense. Constatarea este că densitatea minerală a oaselor este mai ridicată la adulții vârstnici care consumă vin alb cu moderație. Și nu a fost evidențiată vreo legătură între densitatea oaselor și consumul de bere sau vin roșu.

Studiul a prelucrat elemente dintr-o vastă bază de date numită U.K. Biobank. Au fost evaluați 1.869 de adulți albi cu vârste între 40 și 79 de ani prin date demografice, de dietă, consum de alcool și stil de viață obținute pe terminale cu ecran tactil.

Apoi au fost colectate probe de sânge, înălțimea și greutatea pentru fiecare participant și s-au obținut informații privind compoziția corpului folosind o măsurare directă numită „absorbțiometrie duală energie – raze X”. Apoi a fost utilizat un program statistic pentru examinarea relației dintre felurile de băuturi consumate și compoziția corporală.

De ce este important

Avansarea în vârstă este adesea însoțită de o creștere a grăsimii abdominale, care aduce un risc sporit de apariție a multor boli, printre care cele cardiovasculare și unele tipuri de cancer, precum și de deces. Având în vederea acestea, este important ca oamenii de știință să examineze toți factorii potențiali care pot duce la creșterea în greutate și să determine cum să combată problema.

Alcoolul este de mult considerat a fi unul din factori pentru obezitatea epidemică. Totuși, publicul aude frecvent informații contradictorii despre riscurile și beneficiile alcoolului. De aceea se speră ca unele dintre acestea să fie deslușite prin cercetare.

Ce nu este cunoscut încă

Există mulți factori biologici și de mediu care contribuie la apariția sau nu a obezității. Consumul de alcool poate fi unul din ei, deși alte studii nu au găsit legături evidente între creșterea în greutate și consumul de alcool.

Unul din motivele pentru oscilațiile din literatură poate fi faptul că multe din cercetările anterioare au tratat de regulă alcoolul ca pe o singură entitate, în loc să măsoare separat efectele berii, cidrului, vinului alb, vinului roșu, șampaniei și spirtoaselor.

Dar și cercetările segmentate în acest mod au avut mesaje amestecate. De exemplu, un studiu a sugerat că mai multă bere contribuie la un raport mai mare între talie și șolduri, în timp ce altul a ajuns la concluzia că, după o lună de consum moderat de bere, adulți sănătoși nu au înregistrat o greutate semnificativ mai mare.

Rezultatul este că autorii noului studiu au decis să discearnă riscurile și beneficiile unice asociate cu fiecare tip de băutură alcoolică. Pașii lor următori se vor îndrepta spre examinarea modului în care dieta – inclusiv consumul de alcool – poate influența boli ale creierului și capacitatea cognitivă la adulți vârstnici afectați de deficiență cognitivă ușoară.

Sursa: Brittany Larson, doctorandă în neuroștiințe și asistentă la Iowa State University în The Conversation.

Te-ar putea interesa și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro