Sari direct la conținut

Nvidia a depășit în premieră pragul de 3.000 de miliarde dolari capitalizare de piață

HotNews.ro
Jensen Huang, CEO Nvidia, Foto: I-Hwa Cheng / AFP / Profimedia Images
Jensen Huang, CEO Nvidia, Foto: I-Hwa Cheng / AFP / Profimedia Images

​Nvidia, compania care a știut să profite cel mai mult de creșterea domeniului Inteligenței Artificiale, a ajuns miercuri la o capitalizare record de peste 3.000 miliarde dolari pe bursă, depășind și Apple. Capitalizarea Nvidia a crescut, datorită procesoarelor, de opt ori în ultimele 18 luni.

Nvidia a ajuns la 3,019 miliarde dolari, Apple era pe la 2.990 miliarde dolari, iar Microsoft, la 3.150 miliarde dolari.

Nvidia a crescut enorm (și) pentru că a dezvoltat super procesoare pentru AI, GPU (de la graphics processor units). Aceste procesoare sunt numite și acceleratoare („accelerators”).

Nvidia și-a dat seama nu doar că „acceleratoarele” sale sunt foarte bune la antrenarea unor modele de AI, dar și că va avea cerere pentru ele, așa că a investit mult în ultimii doi ani pentru a le optimiza în ideea de a deveni super-eficiente și rapide în domeniul AI.

La începutul acestei săptămâni, Jensen Huang, CEO al Nvidia, a declarat că gigantul tech va lansa în 2026 „cea mai avansată platformă de cipuri AI”, denumită Rubin.

Platforma Rubin îi va urma cele numite Blackwell, care furnizează cipuri pentru centrele de date și care a fost anunțată recent, în martie. Nvidia spunea că Blackwell este „cel mai puternic cip din lume”.

Nvidia are aproximativ 70% din vânzările de semiconductori AI, iar unii analiști cred că acțiunile mai au loc de creștere.

Surse: CNN, AFP

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro