Sari direct la conținut

​O companie din România folosește Inteligența Artificială să detecteze bateriile în echipamentele electronice ce merg la reciclare

HotNews.ro
Deșeuri electronice la centrul de reciclare , Foto: Green WEEE
Deșeuri electronice la centrul de reciclare , Foto: Green WEEE

O companie românească anunță că se va folosi de inteligența artificială în cadrul unui program pentru dezvoltarea tehnologiilor de detectare a bateriilor din echipamentele electrice și electronice pentru a preveni incendiile cauzate de acestea la instalațiile de reciclare.

GreenWEEE International, lider de piață în reciclarea deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE), anunță că este parte din consorțiul GRINNER, format dintr-o echipă interdisciplinară de experți din șapte organizații de cercetare și industrii din același număr de țări europene, condusă de LYNQ, o companie specializată în producție de software.

Proiectul GRINNER, lansat pe 1 septembrie 2022, dezvoltă o tehnologie de detectare a bateriilor bazată pe sisteme de inteligență artificială (AI) ce utilizează date de la detectoare de raze X pentru a localiza bateriile în fluxul de DEEE-uri pe instalațiile de reciclare. Soluția GRINNER include, de asemenea, folosirea unui sistem robotizat pentru îndepărtarea automată (preluare și plasare) în siguranță a bateriilor înainte de faza de mărunțire în instalații.

Bateriile pot provoca explozii și incendii în procesul de reciclare

Atunci când unele tipuri de baterii aflate în interiorul DEEE-urilor, în special litiu-ion (Li-ion) și hidrură de nichel-metal (NiMH) sunt deteriorate, se aprind sau explodează cauzând incendii.

„Bateriile sunt tot mai des folosite în noile produse electrice și electronice, majoritatea fiind încapsulate, ceea ce reprezintă pentru noi, reciclatorii, o mare provocare deoarece sunt aproape imposibil de identificat vizual și de îndepărtat. Acest proiect va juca un rol esențial în îmbunătățirea fluxului de sortare a deșeurilor de echipamente mici ce conțin baterii, dar și a procesului de reciclare, ceea ce înseamnă și minimizarea riscului de explozie și foc provocat de bateri”, spune Marius Costache, Directorul General GreenWEEE.

Bateriile pot fi găsite în electrocasnice mici, echipamente IT și de telecomunicații, care sunt adesea colectate în comun cu alte deșeuri: țigări electronice, MP3 playere, digipass-uri, periuțe de dinți electrice, irigatoare orale, camere video, lacăte, POS-uri, etichete electronice de preț etc.

CITEȘTE ȘI:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro