Sari direct la conținut

O consecință surprinzătoare a „exploziei” în domeniul AI – Revin la mare căutare tehnologii poluante care pot susține uriașele centre de date

HotNews.ro
O consecință surprinzătoare a „exploziei” în domeniul AI – Revin la mare căutare tehnologii poluante care pot susține uriașele centre de date
Turbina (sursa foto Industryviews, Dreamstime.com)

Creșterea fulgerătoare a segmentului AI creează o criză energetică iar companiile care operează centre de date aleg tot mai des soluții de avarie care sunt poluante, dar rapid de aplicat.

Deși se discută despre surse de energie cu emisii zero, realitatea pe termen scurt este că turbinele pe gaz revin în forță în SUA, mutând în plan secund obiectivele de decarbonizare, arată o analiză Bloomberg.

Dacă primul centru de date AI al uriașului proiect Stargate va fi finalizat anul viitor, conform planului, complexul gigantic va avea nevoie de multă electricitate, echivalentul necesar pentru a alimenta 300.000 de locuințe. Marea problemă este însă că obținerea acelei energii nu este la fel de simplă precum o conexiune la rețea.

Nevoia urgentă de energie pentru a susține dezvoltările rapide din domeniul AI readuce în prim plan un tip de turbină cu gaz care fusese demult abandonată, din cauza ineficienței ei și a gradului mare de poluare. În plus, se observă un decalaj critic între expansiunea AI și starea actuală a sectorului energetic din SUA care nu ține pasul cu rapidele dezvoltări din AI.

Următorii trei ani sunt esențiali pentru extinderea capacităților de calcul pentru Inteligența Artificială, iar companiile tech – care anterior promiseseră tranziție rapidă către energia „verde” – se grăbesc acum să construiască centre de date de dimensiuni uriașe.

Unele „data centers” pot folosi energie nucleară pentru a acoperi nevoia tot mai mare și s-au semnat parteneriate în acest sens, însă multe centre de date nu au acces facil la această sursă de energie, așa că este ales tot mai adesea gazul, fiind preferate turbinele cu ciclu combinat.

Cererea pentru astfel de turbine cu gaz a crescut mult și unele companii care produc astfel de agregate industriale au comenzi pentru următorii 3-5 ani și nu a mai fost așa cerere mare pe piață de acum două decenii.

Despre centralele pe gaz care ar putea susține centrele de date puteți citi aici, iar despre un proiect din Texas puteți citi pe Inside Climate News.

Sursa foto: Dreamstime.com