O decizie a ICCJ suspendă efectele unui ordin care prevedea că turnurile de susținere a turbinelor eoliene sunt clădiri și pot fi impozitate/ Contrar deciziei instanței, Parlamentul vrea să includă în categoria clădirilor și aceste construcții
- Redactia Hotnews
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a admis marți, 23 octombrie, recursul declarat de trei companii din domeniul energiei eoliene, având ca obiect cererea de suspendare a Ordinului Ministrului Finanţelor Publice nr. 1210/2014 şi a Deciziei Comisiei Fiscale Centrale nr. 5/2014. Ordinul prevedea că „turnul de susținere al turbinelor eoliene se încadrează în categoria clădirilor”, dând posibilitatea autorităților locale de a emite decizii de impunere pentru impozitul pe clădiri. Însă decizia ICCJ anulează această posibilitate. Pe de altă parte, o inițiativă legislativă aflată în Camera Deputaților, for decizional, prevede includerea turnurilor de susținere a turbinelor eoliene în categoria clădirilor.
Tomis Team SA, Ovidiu Development SRL, MW Team Invest SRL, trei societăţi din grupul CEZ au inițiat dosarul având ca obiect cererea de suspendare a Ordinului Ministrului Finanţelor Publice nr. 1210/2014 şi a Deciziei Comisiei Fiscale Centrale nr. 5/2014.
Decizia de suspendare a efectelor acestor acte administrative până la soluţionarea definitivă a acţiunii în anulare este o decizie importantă, cu efect imediat, luată în contextul în care instanţa de fond anulase deja actele normative în discuţie, în acţiunea în contencios administrativ promovată de Tomis Team SA, Ovidiu Development SRL, MW Team Invest SRL. La această acţiune s-au raliat ulterior şi alte companii din sfera celor care au în proprietate parcuri eoliene.
Decizia ICCJ este una de impact, deoarece lipseşte autorităţile locale de posibilitatea de a mai emite decizii de impunere pentru impozitul pe clădiri aferent turnurilor de susţinere a turbinelor eoliene pentru aceste societăți, pe acest temei şi, după caz, de posibilitatea de a pune în executare deciziile de impunere emise în baza Deciziei Comisiei Fiscale Centrale.
În urma adoptării Ordinului nr. 1210/2014 şi a Deciziei nr. 5/2014, autorităţile publice locale impozitaseră companiile active în sectorul regenerabilelor cu sume importante de bani, atât retroactiv, cât şi pe perioadele curente, prin calificarea turnurilor de susţinere a turbinelor eoliene ca şi clădiri.
Potrivit informațiilor Hotnews, societăţile din grupul CEZ au fost reprezentate de Tuca Zbârcea & Asociaţii, din echipa alocată proiectului făcând parte Christina Vlădescu, Partener, care a asigurat şi reprezentarea în instanţă, precum şi Diana Agafiței, Managing Associate.
Ce pregătește Parlamentul
Pe 10 octombrie, comisia de buget din Camera Deputaților a votat un raport asupra unei inițiative legislative pentru modificarea art. 453 lit. b)din Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal, potrivit căruia clădirea înseamnă „orice construcție situată deasupra solului și/sau sub nivelul acestuia, indiferent de denumirea ori de folosința sa, și care are una sau mai multe încăperi ce pot servi la adăpostirea de oameni, animale, obiecte, produse, materiale, instalații, echipamente și altele asemenea, iar elementele structurale de bază ale acesteia sunt pereții și acoperișul, indiferent de materialele din care sunt construite, inclusiv construcțiile
reprezentând turnurile de susţinere a turbinelor eoliene”.
Camera Deputaților este camera decizională.
Un punct de vedere al Guvernului pe această inițiativă legislativă arată că „proiectul Codului Finanțelor publice locale, care urmează să intre în dezbatere parlamentară, va cuprinde și prevederile și prevederile ‘Titlului IX-Impozite și taxe locale’. Astfel, considerăm că prin acest proiect se va acoperi viziunea de impozitare și taxare locală”.