Sari direct la conținut

O firmă a fost descoperită de ANAF că făcea o altă activitate decât cea aferentă codului CAEN oficial beneficiind de excepții fiscale

HotNews.ro
ANAF, Foto: Hotnews / Florin Barbuta
ANAF, Foto: Hotnews / Florin Barbuta

ANAF a descoperit că o firmă a avut o altă activitate decât cea oficială, beneficiind de facilitățile din sectorul construcțiilor în anii 2019 – 2021, conform unui document al instituției consultat de HotNews.ro care face referire la controalele din august 2024. În acei ani, angajații din sectorul construcțiilor erau scutiți de impozit pe venit, CASS și de 3,25 puncte procentuale din CAS.

*Între timp a fost modificat Codul Fiscal, iar acele facilități s-au redus, urmând să fie eliminate complet cândva în viitor.

Codul CAEN oficial al firmei era 2511, adică Fabricarea de construcții metalice și părți componente ale structurilor metalice pentru care se puteau acorda acele facilități.

„Din analiza activității societății verificate, respectiv din analiza/verificarea contractelor încheiate cu clienții, a facturilor anexate acestora, s-a constatat că în fapt activitatea societății a constat în «producția de componente/piese/subansamble pentru transportoare», care potrivit clasificării activităților din economia națională, această activitate se încadrează la codul CAEN 2822 (fabricarea elementelor de ridicat și manipulat)”, spune ANAF.

Conform prevederilor legale, activitățile încadrate la codul CAEN 2822 nu sunt considerate activități în sectorul construcțiilor.

Astfel, conform ANAF, angajații firmei nu puteau să beneficieze de CAS cu 3,75 puncte procentuale, respectiv de exceptarea de la plata contribuției la sănătate și de la impozit pe venit la salariile primite.

Prin urmare, Fiscul a calculat firmei sumele respective, adăugând dobânzi și penalități, dar nu oferă detalii despre valori.

INTERVIURILE HotNews.ro