Sari direct la conținut

O mai susține PSD pe Gabriela Firea la Primăria Capitalei? Ciolacu: Avem timp până în 2024, în toamnă. Gabi trebuie să continue să dea explicații

HotNews.ro
Gabriela Firea, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Gabriela Firea, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Premierul Marcel Ciolacu a evitat joi seară să spună clar dacă o mai susține pe Gabriela Firea la Primăria Capitalei. „Haideți să vedem. Alegerile sunt în septembrie 2024, avem timp cu toții timp să inchidem anumite capitole”, a afirmat Ciolacu, spunând totuși că la acest moment PSD nu are altă propunere de candidat la Primăria București.

„În continuare susțin că ministrul Firea nu a avut nici o implicare în scandalul de la azile. Mă bucur că doamna Firea a ieșit la o televiziune să dea explicații”, a spus Ciolacu, la România TV.

Întrebat dacă Gabriela Firea mai este candidatul PSD la Primăria Capitalei, Ciolacu a declarat:

  • „Până să se întâmple acest incident, doamna Firea era candidatul. Haideţi să vedem, fiindcă viaţa nu se termină nici la mine, nici la doamna Firea.
  • Haideţi să vedem cum decurg lucrurile. În acest moment eu nu am altă decizie în ceea ce priveşte alt candidat la Bucureşti”.

„Gabi trebuie în continuare să dea explicaţiile necesare pentru a închide toate decizile”

Liderul PSD a evitat însă să dea un răspuns clar dacă o mai susține pe Gabriela Firea pentru o nouă candidatură la Primăria Capitalei:

  • „Haideți să vedem, că viața nu se termină nici la mine, nici la doamna Firea. Alegerile sunt în septembrie 2024, avem timp cu toții să închidem anumite capitole.
  • Părerea mea este că Gabi trebuie în continuare să dea explicaţiile necesare pentru a închide toate decizile.
  • Există în politică şi greşeli sau infracţiuni, cum nu este vorba aici, există în jurul tău şi o construcţie care îţi dăunează la un moment dat”.

Gabriela Firea spune că ar fi „prematur” să iasă din politică

Gabriela Firea, care a demisionat din funcția de ministru al Familiei în urma scandalului privind azilele groazei, a spus, marţi seară, la Antena 3, că ar fi „prematur să iasă din politică”, dar că acest lucru va fi decis de românii care vor merge anul viitor la vot.

  • „Vor decide românii, bucureştenii, cetăţenii în general, în ce măsură vor mai da un vot în anul electoral care urmează, mai ales în măsura în care mă voi prezenta la alegeri, pentru că avem patru tipuri de alegeri anul viitor, aşa cum ştiu toţi românii, avem alegeri locale, avem alegeri europarlamentare, parlamentare şi prezidenţiale.
  • În măsura în care voi fi candidat, decizia dacă voi rămâne sau nu în politica mare, o vor lua doar românii”, a declarat Gabriela Firea la Antena 3.

Fostul ministru al Familiei a susținut însă că ar fi prematur să iasă acum din politică:

  • „Din punctul meu de vedere, ar fi prematur să ies din politică într-un moment în care s-au aruncat asupra mea acuzaţii, invective şi vorbe grele, fără nicio bază reală.
  • Nu sunt acuzată de absolut nimic din partea autorităţilor şi nici nu pot fi, pentru că nu am fost parte şi nu am făcut nicio acţiune împotriva vreunei persoane. Atunci, acestea fiind lucrurile, ar fi normal, dacă suntem într-o ţară normală – şi îmi place să sper că suntem – să îmi pot continua activitatea în acest domeniu. Am lucrat mai mult de 20 de ani în mass-media, am intrat apoi în politică şi ar fi normal să muncesc în continuare pentru cetăţeni”.

Scandalul azilelor groazei

În scandalul azilelor groazei din Voluntari și Afumați au avut loc două demisii la vârful statului – au plecat ministrul Muncii, Marius Budăi, și ministrul Familiei, Gabriela Firea.

Gabriela Firea a demisionat în 14 iulie, la zece zile de la perchezițiile făcute de anchetatori la azilele groazei și în urma numeroaselor dezvăluiri privind legăturile sale cu Ștefan Godei, patronul a două dintre căminele de bătrâni.

Centrul de Investigații Media și Buletin de București, cele două publicații de la care a pornit ancheta DIICOT vizând cele trei azile ale groazei, au dezvăluit legăturile Gabrielei Firea cu oameni implicați în schema abuzurilor din azile.

Ștefan Godei, patronul Asociației „Sfântul Gabriel cel Viteaz”, care deține două dintre azilele groazei, a fost angajat în Primăria Capitalei în 2016, de la debutul mandatului Gabrielei Firea la PMB, și a lucrat acolo timp de aproape cinci ani.

Asociația condusă de Ștefan Godei a avut-o în conducere, la înființare, și pe Ligia Gheorghe, consiliera și prietena Gabrielei Firea.

În urma anchetei declanșate de DIICOT în scandalul azilelor groazei, Ștefan Godei a fost arestat preventiv pentru 30 de zile.

Conform referatului DIICOT cu propunerea de arestare, Ștefan Godei, omul care controla asociația „Sfântul Gabriel cel Viteaz” vizată de anchetă, a câștigat 3,7 milioane de lei din azilele groazei, unde bătrânii și oamenii cu dizabilități au fost bătuți, lăsați flămânzi, cu bube care au făcut viermi, într-o mizerie inimaginabilă.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro