Sari direct la conținut

O nouă cotă redusă de TVA de 9% în cazul anumitor băuturi nealcoolice s-ar putea aplica din 2024

PwC România
Inge Abdulcair, Ludmila Petrescu, Foto: PwC România
Inge Abdulcair, Ludmila Petrescu, Foto: PwC România

O propunere legislativă B402/2023 de modificare a Codului fiscal care vizează cota redusă de TVA 9% pentru alimente, inclusiv băuturi, cu excepția băuturilor alcoolice și a băuturilor nealcoolice care se încadrează la codurile NC 2202 10 00 și 2202 99 a fost înregistrată pentru dezbatere la Senat, pe 15 iunie 2023.

Aplicabilitatea articolului de lege care ar urma să fie modificat prin această propunere legislativă a fost un subiect intens dezbătut și de interes pentru toți comercianții și producătorii de băuturi nealcoolice, la finalul anului trecut și, mai ales, la începutul acestui an.

Mai precis, articolul a generat întrebări privind intenția legiuitorului, respectiv ce cotă de TVA ar trebui aplicată: 9% sau 19%, părerile fiind împărțite la acel moment. În timp situația a fost lămurită, astfel că în cazul livrării de băuturi nealcoolice precum băuturile răcoritoare, energizantele, dar și băuturi precum cafeaua, ceaiul, cappuccino, băuturile pe bază de soia sau alte băuturi vegetale, precum și unele siropuri considerate suplimentare alimentare, se aplică cota de TVA de 19%.

Citește continuarea articolului pe blogul PwC România

Articol semnat de Inge Abdulcair – Director și Ludmila Petrescu – Senior Manager

Articol susținut de PwC România

ARHIVĂ COMENTARII