Sari direct la conținut

O nouă explicație pentru sfârșitul brusc al pandemiei de Covid. Factorul care s-a dovedit la fel de important ca vaccinul

HotNews.ro
COVID în China, Foto: Andy Wong / AP / Profimedia
COVID în China, Foto: Andy Wong / AP / Profimedia

În timpul iernilor 2020 şi 2021, numărul deceselor cauzate de Covid-19 a ajuns la 250.000 în Statele Unite. În anul următor, acest număr a crescut cu o treime, ajungând la 330.000. Dar din august 2022 până în martie 2023, numărul de decese legate de Covid-19 în rândul americanilor a scăzut la 80.000, punând capăt brusc pandemiei Covid-19. Acest declin dramatic nu a putut fi atribuit doar vaccinurilor, care erau deja disponibile pe scară largă din primăvara anului 2021, notează News.ro.

O nouă cercetare publicată în The European Physical Journal B, sugerează că o tranziţie de fază în structura moleculară a proteinei de vârf (spike) a SARS-CoV-2, care provoacă boala Covid-19, a făcut ca virusul să fie mai puţin susceptibil de a provoca infecţii grave.

Rezultatele cercetătorilor de la CIMATEC din Brazilia, în colaborare cu universitatea americană Rutgers, oferă o perspectivă importantă asupra modului în care pandemia s-a încheiat atât de repede şi ar putea ajuta la pregătirea potenţialelor pandemii viitoare.

Proteina spike iese de pe suprafaţa virusurilor precum SARS-CoV-2 şi facilitează intrarea în celulele gazdă prin legarea de receptorii specifici de pe membranele celulare. Pe măsură ce virusul suferă mutaţii, aceste proteine se pot modifica rapid: îmbunătăţind capacitatea virusului de a se lega de receptori, dar, în unele cazuri, făcându-l mai puţin letal.

În acest studiu, cercetătorii au examinat legătura dintre mutaţii şi rata mortalităţii. Ei au descoperit că o tranziţie de fază în structura moleculară a proteinei spike – comparabilă cu tranziţiile dintre fazele materiei în fizică – ar putea fi direct responsabilă pentru scăderea bruscă a numărului de decese.

Această tranziţie de fază a avut loc în noile tulpini ale variantei omicron apărute în 2023, care prezentau doar 5 mutaţii suplimentare faţă de varianta omicron originală.

Studiul sugerează că această tranziţie a modificat mecanismele de legare ale virusului în tractul respirator superior – pasajele care leagă nasul, gura şi gâtul – ceea ce a redus probabilitatea unor infecţii grave.

Această perspectivă îmbunătăţeşte înţelegerea contagiozităţii în evoluţie a coronavirusului, dar oferă şi informaţii valoroase pentru pregătirea unor potenţiale pandemii viitoare. Prin cercetările viitoare, echipa speră să consolideze şi mai mult aceste teorii, oferind o perspectivă mai profundă asupra modului în care pot evolua pandemiile.

INTERVIURILE HotNews.ro