Sari direct la conținut

O nouă grevă record la Samsung – Sindicaliștii promit că vor urma proteste mai lungi

HotNews.ro
O nouă grevă record la Samsung – Sindicaliștii promit că vor urma proteste mai lungi
Miting de protest la Samsung Ekectronics Credit line: YONHAP / AP / Profimedia

Sindicaliștii de la Samsung Electronics au făcut în iunie prima grevă din istoria companiei, pentru numai o zi, iar acum au început o grevă de trei zile și promit că data viitoare protestul va fi și mai lung. Chiar dacă numărul greviștilor nu este uriaș, gestul și coordonarea au o mare importanță simbolică.

Sindicatul National Samsung Electronics Union (NSEU) are cinci ani vechime și 30.000 de membri, adică un sfert dintre efectivele totale ale companiei.

Sindicaliștii au spus că peste 6.500 de oameni de la sit-urile de producție și de la dezvoltare-produs protestează luni, marți și miercuri, în zona Seul. Producția totală nu va fi afectată, dat fiind gradul ridicat de automatizare.

Se solicită salarii mai mari, condiții mai bune de muncă și mai multe zile libere. Sindicaliști citați de publicațiile internaționale spun că s-a ajuns la disperare, iar dacă Samsung nu-i va asculta pe greviști, sunt promise proteste care vor dura toată săptămâna viitoare. Patronatul a fost de acord cu o parte dintre revendicări, însă nu cu toate.

O cerere importantă este legată de modul de acordare a bonusurilor, unde se cere echitate, fiindcă sunt diferite criteriile pentru acordarea a bonusului de performanță la lucrătorul obișnuit, față de cele ale oamenilor cu funcții de conducere.

Șeful de sindicat a spus, întrebat fiind de ce este mică ponderea celor care au ales să protesteze, că sindicatul este nou și muncitorii nu-și cunosc încă toate drepturile și nu știu ce pot câștiga dacă protestează.

Surse: Reuters, Financial Times

INTERVIURILE HotNews.ro