O nouă platformă IT de evidență a salariaților va fi gata în 6 luni. Ciolacu: Vechiul Revisal era depășit ca volum, complexitate a datelor și tehnologie

Guvernul aprobă joi o hotărâre prin care va reglementa introducerea în următoarele 6 luni a unei noi platforme IT pentru evidența complet digitală a salariaților, a anunțat premierul Marcel Ciolacu. „Vor fi 6 luni de tranziție la noul sistem fiindcă avem 6,7 milioane de contracte individuale de muncă și 750.000 de angajatori”, a spus premierul la începutul ședinței de Guvern.
„Introducem o nouă platformă, Reges Online, pentru evidența complet digitală a salariaților. Vechiul REVISAL era depășit ca volum, complexitate a datelor și tehnologie. Acum avem o platformă rapidă și modernă, finanțată prin PNRR. Este simplu de folosit atât de Inspecția Muncii, cât și de angajatori și salariați”, a declarat joi Marcel Ciolacu.
Noul sistem REGES-ONLINE va permite simplificarea, debirocratizarea și digitalizarea, precum și folosirea eficientă a resurselor, cu respectarea legislației.
„Un avantaj major al implementării complet on-line este îmbunătățirea timpului de actualizare a modificărilor sistemului, deoarece toți utilizatorii vor beneficia întotdeauna de ultima versiune a aplicației într-un mod unitar și mult mai rapid. Utilizatorii vor putea accesa sistemul REGES din orice locație prin intermediul unor mecanisme web sau mobile fără a mai fi necesară instalarea unei aplicații (Revisal). Totodată inspectorii de muncă și autoritățile competente vor avea acces imediat, în timp real, la datele introduse de angajatori”, se arată în nota de fundamentare la actul normativ.
Ce facilități ar trebui să aducă noul sistem IT pentru angajați și angajatori
UPDATE (14:28) Noul sistem permite salariaților să verifice dacă toate condițiile negociate cu angajatorul, cum ar fi salariul sau programul, se regăsesc în contractul individual de muncă. De asemenea, angajații pot opta să primească notificări online atunci când angajatorul transmite noi înregistrări în sistem cu privire la raportul de muncă, a anunțat joi Ministerul Muncii, ulterior ședinței de Guvern.
Potrivit Ministerului sistemul va permite următoarele:
- Digitalizare completă, fără să mai fie nevoie de alte programe instalate pe calculator. Noul sistem permite gestionarea datelor angajaților direct printr-un portal web securizat;
- Acces online în timp real pentru angajatori, salariați și autorități;
- Interoperabilitate cu alte baze de date naționale;
- Obligația angajatorilor de a înregistra toate elementele contractelor individuale de muncă în timp real;
- Acces direct pentru salariați la datele proprii, inclusiv posibilitatea de verificare în timp real a înregistrării corecte a elementelor contractului individual de muncă, cum ar fi durata timpului de muncă și salariul, și descărcarea unui extras pentru dovedirea vechimii în muncă;
- Notificarea în aplicație sau prin e-mail a salariaților la orice înregistrare pe care o transmite angajatorul cu privire la raportul de muncă;
- Eliminarea birocrației și a deplasărilor la inspectoratele teritoriale de muncă pentru informații;
- Securitate cibernetică sporită și protecție avansată a datelor.
Angajatorii vor avea la dispoziție 6 luni pentru a face tranziția de la Revisal la REGES-ONLINE, procedura de acces în vederea completării, transmiterii și interogării datelor în/din registru urmând să fie stabilită prin ordin al ministrului muncii, familiei, tineretului și solidarității sociale, în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a hotărârii de guvern, iar HG nr. 905/2017 privind registrul general de evidență a salariaților să fie abrogată după expirarea perioadei de tranziție.
Ce firme vor implementa noul Reges-Online. Cât a costat
HotNews.ro a scris în vara anului trecut că Inspecția Muncii a desemnat firmele câștigătoare ale licitației pentru realizarea noului Registru General de Evidență a Salariaților (Reges-online), care va înlocui actualul sistem depășit tehnologic Reges/Revisal.
Noul sistem IT ar fi trebuit să fie gata până la sfârșitul anului trecut și urma să poată fi accesat online de către angajați ori angajatori din orice locație prin mecanisme web şi mobile fără a mai fi necesară instalarea unei aplicaţii (Revisal), conform datelor din Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP).
Inspecția Muncii a atribuit acest contract în data de 30 mai 2024 pentru suma de peste 52,9 milioane de lei (fără TVA) către Vodafone România și Maguay Computers (care a subcontractat 34,4%), potrivit datelor din SEAP.