Sari direct la conținut

O noua specie de maimuta a fost descoperita in Congo

HotNews.ro
Maimuta Lesula, Foto: Blog Teresa Hart: http://www.bonoboincongo.com/
Maimuta Lesula, Foto: Blog Teresa Hart: http://www.bonoboincongo.com/

O echipa de oameni de stiinta sustine ca a descoperit o noua specie de maimuta care traieste in padurile din Congo. Este vorba despre un animal pe care vanatorii il stiu bine, numit de localnici Lesula, insa care a ramas necunoscut restului lumii, relateaza CNN.

Intr-o lucrare publicata miercuri in publicatia Plos One, cercetatorii au descris noua specie, pe care au numit-o Cercopithecus Lomamiensis, a carei casa se afla in bazinul forestier Lomani din centrul tarii.

Este a doua specia de maimuta descoperita in ultimii 28 de ani.

„Nu ne asteptam sa gasim o noua specie aici, insa bazinul Lomani este o zona vasta care a fost foarte putin explorata de biologi”, a declarat John Hart, care conduce echipa de cercetatori, impreuna cu sotia sa Terese.

El a povestit ca procesul de determinare a noii specii a inceput cu noroc, in urma cu trei ani. „Echipa de cercetatori congolezi din teren se aflau intr-o pauza de rutina in Opala, cea mai apropiata asezare de paduri.” Acestia au dat peste o maimuta care arata ciudat, legata. Era animal de casa pentru Georgette, fiica directorului scolii din localitate.

Ea adoptase maimuta cand mama acesteia a fost ucisa de un vanator. Tatal ei i-a spus ca este o Lesula, bine cunoscuta vanatorilor din zone. Echipa a facut poze maimutei si i le-au trimis lui Hart, care a stiut de la inceput ca este o specie diferata, asemanatoare insa cu o alta specie de maimuta care traieste mult mai la est.

Cercetatorii au avut insa nevoie de dovezi stiintifice pentru a demonstra acest lucru, iar Hart a adunat o echipa de geneticieni si antropologi. Studiul a durat trei ani, in care au fost analizate zgomotele emise, comportamentul, dimensiunile, blana, precum si de genetica.

S-a stabilit ca Lesula se regaseste pe o arie de 17.000 km patrati, intre raurile Lomani si Tshuapa.

Fundatia Lukuru a cuplului Hart lucreaza in prezent cu autoritatile din Congo pentru a realiza un parc national in bazinul Lomani, inainte ca acesta sa isi piarda biodiversitatea unica.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro