O oaie la doi români. Cum a ajuns România saivanul Europei.
România este o țară cunoscută pentru tradiția sa în creșterea oilor. Potrivit datelor Eurostat, în anul 2019, România era a patra țară din Europa și a treia din Uniunea Europeană la populația de ovine.
În 2022, în România erau 10,4 milioane de ovine, în timp ce în Uniunea Europeană erau în același an 59,5 milioane de capete de ovine. Asta înseamnă că 17% dintre toate oile Uniunii Europene se află în România.
Cifra este impresionantă și arată cât de importantă este această industrie pentru economia țării. Valoarea exporturior de ovine și caprine vii a crescut semnificativ în ultimii 30 de ani, de 15 ori în 2022 față de 1990.
Cu toate acestea, România nu consumă atât de multă carne de oaie pe cât ar fi de așteptat. În 2021, un român consuma în medie 2,7 kg de carne de oaie sau capră pe an. Consumul cel mai ridicat este înregistrat în perioada Sărbătorilor Pascale.