Sari direct la conținut

O poveste încâlcită: Un copil de un an ar fi traversat neînsoțit Marea Mediterană pentru a ajunge în Italia, la Lampedusa

HotNews.ro
Migranti Lampedusa, Foto: Alberto PIZZOLI / AFP / Profimedia
Migranti Lampedusa, Foto: Alberto PIZZOLI / AFP / Profimedia

Un copil de numai un an a traversat Marea Mediterană neînsoțit înainte de a învăța să meargă. Singur a înfruntat valurile, probabil fără să înțeleagă cât de periculos era. Este prea mic chiar și pentru a-și dezvălui numele și povestea, cel mai tânăr dintre cei peste 500 de naufragiați sosiți cu șapte debarcări diferite în ultimele două zile în insula Lampedusa. Are abia un an, sau cel puțin aceasta este vârsta estimată de medici. Nu era nimeni cu el, care putea să spună mai multe, potrivit Rador care citează La Repubblica.

Uimiți, polițiștii l-au remarcat în mijlocul celor 70 de bărbați sosiți cu o bărcuță, care a ajuns vineri după-amiaza pe insula iepurilor. Şocați, au descoperit că nu era copilul niciunuia dintre ei. „Nu îl cunoaștem, doar l-am însoțit”, le-au explicat migranții salvatorilor. Au fost implorați să o facă de către părinții lui, care trebuiau să urce pe barcă, dar în ultimul moment nu au reușit, sau poate au fost împiedicați. Totuși, martorii au păreri împărțite. Ceea ce confirmă cu toții este că au preferat să-l încredințeze pe micuț unor străini, în speranța de a-i oferi un viitor dincolo de mare.

„O poveste ciudată, totul trebuie verificat”, spun responsabilii din hotspotul de la Lampedusa, unde acel copil a devenit puțin fiul tuturor. Îi este frică, explică dar este bine. Până când tribunalul pentru minori îi va decide soarta, o educatoare va avea grijă de el.

Dar nu este singurul de care trebuie să se ocupe judecătorii pentru minori. La Lampedusa se află și un băiat de 14 ani care avea mamă, se urcase cu ea pe acea bărcuță care urma să-i ducă în Europa și sub ochii lui a văzut-o murind. La aproximativ 15 mile de insulă, barca pe care călătoreau împreună cu alte 25 de persoane s-a răsturnat.

Motivul va trebui clarificat de ancheta deschisă de procurorul Luigi Patronaggio din Agrigento. Când au sosit polițiștii, toți erau în apă, inclusiv o fetiță de puțin peste un an care călătorea cu părinții ei. „Avea hainele ude”, spun operatorii Mediterranean Hope, un program de migranți și refugiați al bisericilor evanghelice din Italia, care i-au primit.

Cu 24 de ore înainte, erau pe debarcaderul Favaloro, când o femeie a coborât dintr-o barcă de patrulare a Căpităniei portului cu mănunchiul de pături roz în brațe, care îi proteja nou-născuta. La puțin peste o lună după ce a născut-o, ea a decis să plece împreună cu celelalte două fiice ale sale și cu soțul ei, deoarece considera Libia mai periculoasă decât Marea Mediterană, care iarna iese din matcă.

Aceeași evaluare a fost făcută și de cele două femei pe care Ocean Viking le-a interceptat joi împreună cu alți migranți pe o barcă care se dezumfla în mijlocul mării. Una născuse în urmă cu câteva zile, cealaltă cu câteva săptămâni în urmă. Deși foarte slăbite fizic, au preferat să se îmbarce și acum luptă să supraviețuiască împreună cu copiii lor, o fetiță de 11 zile care nu ajunge la două kilograme și o fetiță de trei săptămâni, care abia depășește două kilograme.

„Aceasta demonstrează ce este Libia, un loc din care femeile trecute printr-o naștere foarte recentă, preferă să evadeze, pentru că au suferit acolo abuzuri și torturi care, în ochii lor, fac din moarte o preferință”, spune Valeria Taurino, directorul general al Sos Mediterranée Italia.

Violențe pe care trebuie să le înfrunte tineri precum Asante, un adolescent din Eritreea astăzi pe Ocean Viking, care în câțiva ani de viață a experimentat emigrarea, închisoarea și sclavia, frica de a muri. Plecat în căutarea unui loc de muncă, a ajuns în Libia, unde a fost capturat. „Am protestat și ne-au împușcat. Ne-au bătut fără motiv. Nu reușesc să număr nopțile în care mi-au trecut un cuțit pe la gât, amenințându-mă că mă omoară”, povestește. Când a reușit să fugă, să plece pentru el a fost singura opțiune. Chiar și cu prețul morții.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro