Sari direct la conținut

Oamenii de știință vor să încălzească Marte cu „sclipici care captează căldura”

HotNews.ro
Suprafata martiana , Foto: Sergiy Artsaba / Panthermedia / Profimedia
Suprafata martiana , Foto: Sergiy Artsaba / Panthermedia / Profimedia

Cercetătorii își propun o nouă metodă prin care să încălzească planeta Marte, prin pomparea unor particule asemănătoare cu sclipiciul, care să capteze căldura, conform Reuters. Acest lucru se poate întâmpla prin amplificarea efectului de seră.

Modalitatea de încălzire a Marte presupune distribuirea în atmosferă, sub formă de aerosoli, a „sclipiciului”, care să reflecteze lumina solară spre suprafața planetei. Scopul este acela de amplifica efectul de seră, pentru a crește temperatura de pe Marte cu aproximativ 28 de grade Celsius, timp de un deceniu. 

Această măsură nu garantează că Marte ar putea să devină o planetă locuibilă pentru oameni, dar este un prim pas, cred oamenii de știință. Temperatura medie pe planetă este în prezent de -65 de grade Celsius. 

„Terraformarea se referă la modificarea mediului unei planete pentru a-l face mai asemănător cu cel al Pământului. Pentru Marte, încălzirea planetei este un prim pas necesar, dar insuficient”, a declarat cercetătorul Edwin Kite de la Universitatea din Chicago, pentru Science Advances, citat de Reuters.

Mai multe motive, în afară de temperaturile foarte scăzute, pentru care viața pe Marte nu este posibilă sunt lipsa oxigenului, radiațiile nocive, solul foarte sărat și furtunile de praf, care acoperă mare parte a planetei. 

„Deși particulele ar putea încălzi Marte, atât beneficiile, cât și costurile potențiale ale acestei acțiuni sunt în prezent incerte. De exemplu, în caz că solul de pe Marte conține compuși toxici care fac imposibilă viața acolo, atunci să încălzești Marte nu va aduce niciun beneficiu”, a spus Kite.  

NASA a început explorarea suprafeței planetei Marte prin trimiterea de rovere. Programul Artemis al agenției spațiale își propune să trimită astronauți pe Lună în următorii ani, pentru prima dată din 1972, în pregătirea unor posibile misiuni viitoare pe Marte.

INTERVIURILE HotNews.ro