OCDE anunta in premiera intrarea Zonei Euro in "usoara recesiune". "Decidentii trebuie sa se pregateasca pentru ce e mai rau" – economistul sef al organizatiei
- Redactia Hotnews
Zona Euro pare sa fi intrat in „usoara recesiune” si economia sa ar urma aproape sa stagneze in 2012 din cauza crizei datoriilor care, in cazul unui eveniment „negativ major”, ar putea avea consecinte „devastatoare” pentru toate tarile bogate, a avertizat luni OCDE, citata de AFP.
In raportul sau semestrial privind perspectivele economice, Organizatia de Cooperare si Dezvoltare Economica a revizuit in puternica scadere previziunile in raport cu precedentele estimari, datand din luna mai.
Cresterea mondiala urmeaza sa incetineasca in continuare: dupa 3,8% in acest an (in loc de 4,2% anterior), ea va incetini la 3,4% anul viitor (in loc de 4,6%).
Produsul Intern Brut (PIB) al Statelor Unite va creste cu 1,7% in 2011 (in loc de 2,6%), urmat de o majorare cu 2% in 2012 (in loc de 3,1%). O crestere mai mare este asteptata pentru 2013, de 2,5%, potrivit unei prime estimari.
In Zona Euro, revizuirea este si mai drastica: cresterea ar urma sa ajunga la 1,6% in 2011 (in loc de 2%) si de doar 0,2% in 2012 (in loc de 2%). In 2013, se asteapta o crestere de 1,4%.
„Zona Euro pare sa traverseze o usoara recesiune”, avertizeaza clubul celor mai bogate tari ale planetei.
Aceasta se traduce printr-un recul al PIB-ului Uniunii Monetare dar si al celor trei mai economii (Germania, Franta si Italia) in ultimul trimestru din 2011 si ulterior in primele trei luni ale anului viitor.
OCDE este prima institutie internationala care anunta intrarea in recesiune a Zonei Euro.
Rezultatele „unui eveniment negativ major in Zona Euro” ar putea fi „foarte devastator”, spune organizatia.
O astfel de evolutie „va arunca foarte probabil intreaga zona OCDE in recesiune, cu un recul sensibil al activitatii in Statele Unite si in Japonia, prelungind si agravand recesiunea din Zona Euro”, precizeaza economistul sef al organizatiei, Pier Carlo Padoan.
Din acest motiv „decidentii trebuie sa se pregateasca pentru ce e mai rau” si sa ia in calcul „o mai mare utilizare a resurselor Bancii Centrale Europene (BCE)” pentru a contracara criza datoriilor, estimeaza acesta.