Sari direct la conținut

Ofertele de investiții sau economisire pentru populație ale băncilor și Ministerului Finanțelor din septembrie. O comparație între ele

HotNews.ro
, Foto:
, Foto:

Având în vedere că statul vine cu o nouă serie de titluri de stat dedicată populației în septembrie, din seria Tezaur, cele care nu pot fi tranzacționate pe piața de capital, așa cum v-am obișnuit, facem o comparație cu depozitele bancare. Comparativ cu luna august, oferta Ministerului Finanțelor pentru septembrie este mai bună, adică dobânzile sunt mai mari.

Este încă o perioadă incertă, e mai greu de prognozat inflația de către BNR, dar pentru finalul trimestrului III al anului viitor, Banca Centrală estimează o inflație de 3,4%, cu un interval de incertitudine de 1,6 puncte procentuale. Este important intervalul de incertitudine, mai ales în această perioadă, lucru confirmat de ce s-a întâmplat anul acesta, inflația ajungând la 5%, chiar dacă unii miniștri nu vor să o recunoască.

Așadar, dacă ne uităm la prognoza BNR (incluzând și intervalul ce incertitudine), la o investiție de 5.000 de lei ar trebui să ai un câștig între 5.170 – 5.250 lei (așteptându-ne ca intervalul de incertitudine să fie în sus). Asta pentru a acoperi creșterea prețurilor. De ce? Pentru că ceea ce cumperi astăzi cu 5.000 de lei, vei cumpăra la finalul trimestrului III din 2022 cu 5.170 – 5.250 lei.

Așa cum v-am obișnuit, să presupunem că o persoană are 5.000 de lei și se gândește facă investiția într-una dintre ofertele cu risc mic, la bănci sau cumpărând titluri Tezaur.

(Dacă va apărea și Fidelis, așteptăm să vedem ce dobânzi vor fi)

*nu am folosit capitalizarea dobânzii pentru că nu știm dacă și cât va continua Tezaur

Bănci sau Tezaur la 1 an

*Ofertele băncilor sunt scoase din comparatoarele FinZoom.ro și Conso.ro

Cele mai bune oferte la bănci sunt dobânzi între 2,5 – 3,8%, iar la cei 5.000 de lei, câștigul real (după plata comisioanelor și impozitului pe venit) ar fi de 112,5 – 171 lei.

Emisiunea pe 1 an a programului Tezaur, din septembrie 2021, are o dobândă de 3,25%, ceea ce ar înseamna un câștig de 162,5 lei (acesta este – nu se impozitează câștigul).

Deci Tezaur nu acoperă inflația, iar la bănci trebuie să optezi pentru o ofertă bună (poți alege oferta în funcție de una dintre cele două comparatoare menționate mai sus).

Investiția pe 3 ani

Ofertele cele mai bune la bănci arată dobânzi între 2,8 – 4,2%/an. După 3 ani, câștigul cumulat este de 378 – 567 lei (după comisioane și impozit).

Ministerul Finanțelor are la Tezaur pe trei ani o dobândă de 3,75%, respectiv un câștig de 562,5 lei (după toți cei 3 ani). Primești anual 187,5 lei.

Investiția pe 5 ani

La bănci se pot găsi oferte pe termen mai lung, precum conturile de economii, dar dobânzile sunt prea mici pentru a le menționa aici. O persoană ar putea să depună banii pe termen scurt și să profite, să spunem după 3 ani, de alte oferte ori poate va dori să facă alte tipuri de investiții.

La Tezaur, statul oferă 4,15%/an la oferta pe 5 ani. Adică, după cei 5 ani ai avea 1.037,5 lei, adică 207,5 lei/an.

Cei care vor câștiguri mai mari, ieșind din zona de risc mic, pot investi pe piața de capital, dar înainte trebuie să învețe puțin despre ea. Acolo se pot găsi obligațiuni de stat, corporative, acțiuni etc. dar trebuie să studiezi înainte de a face pasul. Pentru a studia mai puțin, există fonduri de investiții(o gamă foarte mare, de la risc foarte mic la foarte mare care investesc în instrumente diverse), unde se poate subscrie chiar și cu 50 lei, cumpărând câteva unități de fond.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro