Sari direct la conținut

Oficial francez: Franta si Germania lucreaza pentru introducerea unei discipline fiscale sporite in zona euro

HotNews.ro

Autoritatile de la Paris si Berlin lucreaza pentru consolidarea guvernantei zonei euro prin introducerea unei discipline fiscale sporite si a solidaritatii in fata crizei, a declarat marti Valerie Pecresse, ministrul francez al Bugetului, potrivit AFP. Printre masurile mentionate de oficialul francez se numara obligativitatea echilibrarii bugetelor nationale si introducerea in Constitutie a limitei de deficit.

„Lucram cu partenerii nostrii germani pentru a oferi un pact pentru o disciplina sporita in zona euro: o intoarcere la bugete echilibrate, regula de aur (constitutionala) pentru toate statele, mai multa solidaritate in zona euro, cu institutii mai puternice (…) care sa poata interveni mai eficient”, a declarat Valerie Pecresse la postul de televiziune France 2.

„Toate statele trebuie sa adopte o regula: deficit zero”, a adaugat ministrul Bugetului, care este si purtator de cuvant al Guvernului.

Franta si Germania au anuntat saptamana trecuta ca vor propune mai multe masuri pentru consolidarea guvernantei zonei euro, pentru a incerca sa contracareze problemele cu care se confrunta in prezent.

„Se va schimba guvernanta zonei euro, va merge cu siguranta spre o consolidare fiscala mai integrata, spre o convergenta fiscala cu vecinii nostri”, a declarat la acel moment Francois Baroin, ministrul Economiei.

Presa germana a scris in acest week-end despre proiectul unui pact de stabilitate intarita pentru cateva tari din Uniunea Monetara, precum si despre o optiune care vizeaza crearea de euro-obligatiuni limitate la state care beneficiaza de ratingul AAA. Acest ultim proiect a fost dezmintit luni de guvernul german.

Purtatorul de cuvant al CE a spus ca este preferata „metoda comunitara”, care plaseaza in centrul deciziilor institutiile care reprezinta Uniunea in intregul sau, precum Comisia sau Parlamentul, si nu grupari de state.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro