Sari direct la conținut

Olivia Newton-John – PORTRET

HotNews.ro
Olivia Newton John și John Travolta, Foto: Captura
Olivia Newton John și John Travolta, Foto: Captura

Olivia Newton-John, care se lupta de 30 de ani cu cancerul la sân, devenise celebră în întreaga lume pentru rolul ei din musicalul cult „Grease”, alături de John Travolta, scrie AFP.

A lansat peste patruzeci de albume country și pop-rock, inclusiv hitul „Physical” din 1981, și a susținut sute de concerte în întreaga lume.

De când cancerul a lovit-o la 40 de ani – cancer la sân și mastectomie în 1992, apoi două recidive în 2013 și 2017, cu metastaze – vedeta și-a pus toată energia și faima în lupta împotriva bolii.

„Olivia a fost un simbol al triumfului și al speranței în ultimii 30 de ani, împărtășind experiența ei cu cancerul la sân”, a scris soțul ei, precizând că a fost creat un fond în numele ei pentru a finanța cercetarea în domeniul plantelor și al cancerului, „Olivia Newton-John Foundation Fund”.

„You’re the one that I want”

Născută la 26 septembrie 1948 la Cambridge, femeia pe care regina Elisabeta a II-a a numit-o „Dame Commander of the Order of the British Empire” este nepoata fizicianului german Max Born, ale cărui lucrări privind teoria cuantică au fost recompensate cu Premiul Nobel.

Tatăl ei a luptat în cadrul forțelor britanice în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, participând la arestarea lui Rudolf Hess.

Livvy’ avea doar cinci ani când familia ei s-a mutat în cealaltă parte a lumii. Destinația: Melbourne, Australia.

La vârsta de 16 ani, a câștigat un concurs local de canto. Mama ei a împins-o să își exploateze talentul și au plecat amândouă în Anglia.

Primele single-uri, primul succes. În 1974, a reprezentat Marea Britanie la concursul Eurovision și s-a clasat pe locul 4, pierzând în fața… Abba.

Apoi s-a îndreptat spre California, unde și-a făcut un nume pe scena country și western. Anglo-australiana a fost numită de două ori „cea mai populară cântăreață din America” și a câștigat un premiu Grammy în dauna reginei Dolly Parton.

John Travolta, pe fondul succesului său din „Saturday Night Fever”, a fost numit partenerul ei în „Grease”.

Lansat în 1978, filmul este un succes mondial imediat. În Franța s-au vândut 6 milioane de bilete… Mai mult decât „Les Demoiselles de Rochefort” sau „West Side Story”! Toată lumea a fredonat „Summer nights” și „You’re the one that I want”.

„Physical”

În ciuda acestui succes mondial, Olivia Newton-John nu și-a continuat prea mult timp cariera cinematografică.

A mai făcut un musical romantic cu Gene Kelly, „Xanadu”, și un nou film cu John Travolta, „Two of a Kind”, dar magia nu a funcționat la fel de bine.

În afară de câteva roluri în filme și la televiziune, s-a dedicat în principal cântatului și fermei sale californiene, unde a trăit înconjurată de animale.

A lansat aproximativ patruzeci de albume country și pop-rock – inclusiv marele hit „Physical” din 1981 – și a susținut sute de concerte în întreaga lume.

În lupta sa împotriva cancerului, a creat Fundația Olivia Newton-John, a urmărit îndeaproape evoluția cercetărilor, a multiplicat strângerile de fonduri și s-a interesat de tratamentele alternative.

„Sunt destul de norocoasă să fiu căsătorită cu un bărbat minunat care știe multe despre plantele medicinale. El cultivă canabis medical pentru mine”, a declarat ea pentru revista People în februarie 2021.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro