Sari direct la conținut

Om de poveste: Ion din Bacau, garda de corp in Antarctica, cantaret din frunza-n Romania. VIDEO Morning Story Haute Culture

HotNews.ro

Daca va opriti la Teatrul National, pe seara, il vedeti pe Ion din Bacau. Canta din frunza. Ia frunza din tufisul Teatrului. Viata atat este: caciula de frig, frunza si impas in viata. Asculta povestea celui care crede ca a fi garda de om mare si sa calatoresti in Antarctica, n-au niciun chichirez.

Ion din Bacau este curat la lacrima. Canta lumii din frunza cu ochii umezi. E Liber. De unde pana unde?

Candva l-a dus necesarul sa umble ca umbra de grangur prin Antarctica. Curata mizerie umana. Omul care canta azi in fata Teatrului National Bucuresti are constiinta unei lumi pe care a calarit. Si calul cel diavol l-a aruncat de pe el. Om mare cand esti garda de om mare, mizerie mare cand traiesti sa executi oameni. A cazut sau a fost lovit intr-o grota. Si acolo s-a trezit in jur cu vraci in jur, nu cu draci! A scapat cu viata.

E liber acum. Si s-a intors in copilarie, atunci era o baba care-l fascina. Statea la brutarie si astepta painea. „Cu moneda mica lua paine mica/ Cu moneda mare lua paine dubla”. Si trece o baba si toata lumea din brutarie o priveste. Uite, ce canta femeia, canta din frunza. Si, uite-l pe Ion din Bacau ajuns om mare, trecut de Antarctica. A cantat din frunza in Bruxelles si liber a fost. Si canta iar din frunza ca iar l-a lovit necesarul. Dar acum e liber.

Tu stii cat de liber te simti cantand a paguba din frunza? Atat e necesarul vietii: o buza, o frunza, o paine mica cu moneda mica. Ne zice Ion.

Citeste si Om de Poveste: Pusca lui Rica din Videle

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro