Sari direct la conținut

Omar, blocat la Cluj

Ziua de Cluj

Cu toate acestea, intre timp, fabrica a fost nevoita sa concedieze aproape 90% din angajati si a pierdut o cota semnificativa din piata, iar cei care raspundeau de destinele sale au ramas nepedepsiti.

”Fostul Fond al Proprietatii de Stat (FPS) a vandut fabrica societatii Florian Haus Bucuresti. Sindicatul a tras atunci un semnal de alarma Autoritatii pentru Privatizare, Guvernului, politicienilor ca, in acest fel, arabii controlau fabricile Excelent si Kandia si, prin cumpararea Feleacului, au ajuns sa detina monopolul in sectorul productiei dulciurilor.

La fabrica Excelent, Fathi Taher a investit cateva zeci de milioane de euro, pe cand la Feleacul utilajele au “incremenit”.

Era clar ca era vorba despre o ramificatie controlata de arabi. Scopul lor era sa scoata Feleacul de pe piata prin “moarte naturala” si sa o transforme intr-un depozit de desfacere pentru Excelent”, ne-a marturisit presedintele sindicatului Feleacul, Lucia Lup.

“Am discutat, de nenumarate ori in acea perioada, cu directorii de la Florian Haus, dar ne-am dat seama ca sunt numai pe post de paravan si ca persoanele care stateau in spatele lor voiau sa inchida Feleacul. Au avut loc mai multe serii de disponibilizari, astfel ca, din cei 900 de angajati, cati eram inainte, am ajuns la putin peste 110 .

Dupa ce a expirat termenul prevazut in contractul de privatizare, sindicatul a sesizat bancile si autoritatile ca planul de investitii asumat de Florian Haus nu a fost indeplinit. Urmarea a fost ca banca s-au sesizat si a scos la vanzare pachetul de actiuni, cumparat de fratii Octavian si Calin Buzoianu.

La situatia in care ne gasim acum a contribuit si faptul ca, dupa Revolutie, s-au facut importuri masive, fara taxe vamale, care au produs necazuri producatorilor autohtoni. Multe dintre fabricile de astazi, cum ar fi Perfetti van Melle din Cluj, sunt simpli ambalatori ai produselor venite din Vest”, a spus liderul sindical.

Faliment evitat in ultima clipa

”Cei de la Florian Haus erau inaccesibili. Noi am sesizat autoritatilor problema Feleacul, dar directorul de atunci al FPS Cluj, Ioan Sucala, a transmis-o premierului Adrian Nastase, care a musamalizat-o.

Contractele de privatizare aveau o anumita forma, erau confidentiale si, mai ales, nu cuprindeau sanctiuni pentru investitorul care nu indeplineste clauzele referitoare la retehnologizare si pastrarea numarului de angajati. Am avut emotii si cand fratii Buzoianu au anuntat ca vor sa mute sediul de pe strada Traian Mosoiu pe Henri Barbusse, in intentia lor de a ridica un hotel in prima locatie.

Preparatorii de dulciuri nu au cum sa-si gaseasca loc de munca in alta parte si au avut noroc ca proprietarii au deschis o sectie de ciocolaterie”, ne-a declarat Stanca Maria Constantinescu, presedinte al Confederatiei Sindicatelor Democratice din Romania Cluj.

Interesant este ca nici fostii sefi ai FPS nu-si aduc aminte cum s-a realizat privatizarea Feleacul. “Nu eram eu pe vremea aceea. Am impresia ca privatizarea s-a facut pe vremea lui Radu Sarbu”, spune Teodor Groza, unul dintre directorii FPS Cluj. “Nu-mi amintesc cum s-a privatizat Feleacul. Cred ca sef era Teodor Groza.

N-a fost Groza? Ba da, cred ca a fost pe vremea in care eram eu presedinte la Bucuresti, dar privatizarea s-a facut la Cluj, unde era director fie Sorin Nas, fie Ion Sucala”, sustine ex-presedintele FPS, Radu Sarbu.

Contract de privatizare incalcat

Noii proprietari s-au decis sa mute fabrica de pe str. Barbusse in afara orasului. “Cand am preluat fabrica, nu numai ca era in faliment, ci era inchisa, din cauza unui prost management. Acolo nu s-a investit nimic. Acum, exista patru sectii: halva, expandate, caramelaj si ciocolaterie. Vom reloca fabrica in mai-iunie 2007, printr-o investitie de 2,5 milioane de euro.

Constructia acesteia va incepe in octombrie 2006. Ideea este sa o aducem la normele europene si sa putem sa dezvoltam noi produse. Pana atunci, vom produce pe vechiul amplasament, iar relocarea propriu-zisa se va desfasura in lunile in care activitatea nu este atat de intensa”, ne-a relatat directorul general al Feleacul, Catalin Buzoianu.

Feleacul a aparut in 1918, sub denumirea Berko si apoi Linda. O data cu nationalizarea, a primit numele de Intreprinderea de Stat de Produse Zaharoase Feleacul.

In 1977, prin reorganizarea industriei locale, IPZ Feleacul a preluat unitatea Spicul, actualmente sediul societatii, triplandu-si efectivul si productia, In 1990, s-a organizat in societate pe actiuni, avand ca obiect principal de activitate fabricarea si comercializarea produselor zaharoase. Dupa 1990, a trecut de la productie vrac la produse preambalate.

Conducerea a apelat in special la ambalaje din import, pana in 1997 trecand prin doua etape de schimbare a acestora (inclusiv o instalatie de ciocolata adusa din Olanda).

In 1997, FPS o vinde societatii Florian Haus, controlata de omul de afaceri sirian Omar Hayssam. Principalii actionari ai Feleacul erau Florian Haus – 51% si Asociatia Salariatilor (PAS) – 9%. Pentru ca Florian Haus nu a investit 1,5 milioane de dolari, conform contractului, Autoritatea pentru Privatizare a actionat-o in instanta.

Conform legii, Feleacul trebuia sa se intoarca la stat si sa fie sanctionata cu 30% din valoarea investitiei. Florian Haus a luat un credit bancar garantat cu actiuni la Feleacul, dar nu a mai rambursat banii. Din acest motiv, Banca “Ion Tiriac” a vandut pachetul majoritar, preluat de fratii Buzoianu.

Ambii s-au remarcat atat in afaceri, cat si in politica: Octavian ca director corporate affairs la Ursus (membru APR), iar Calin ca director la Feleacul, hotelul Opera Plaza si Institut Proiect (simpatizant PNTCD).

Cercetare pentru evaziune fiscala

Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) cerceteaza societatile lui Hayssam, printre care si Florian Haus. Cercetarile vizeaza 50-60 de societati. “Motivul cercetarii este evaziunea fiscala”, a precizat presedintele ANAF, Sebastian Bodu.

In 2003, avand ca obiect de activitate productia si conservarea carnii, Florian Haus figura cu datorii de 3 milioane de miliarde de lei, cu o pierdere de 740.000 de lei si cu doi angajati.

In 2004, Florian Haus avea o cifra de afaceri de numai 7500 de lei, in timp ce datoriile au ajuns la 3 milioane de lei. Hayssam s-a implicat in turism (complexul City Center din Bucuresti), ape minerale Bucovina, exploatari forestiere, comert auto, promovarea relatiilor Romaniei cu tarile arabe. Avea in lucru o carte despre frauda in comertul international.

Fathi Taher deruleaza afaceri in turism si in industria alimentara. Omul de afaceri de origine libaneza s-a axat, in 2002, pe societati din domeniul alimentar, Excelent si Kandia, care detineau impreuna 40% din piata romaneasca a ciocolatei. Afacerile sale s-au intins asupra hotelului Marriott din Bucuresti si a companiei de asigurari AGI Romania.

Conexiunile lui Hayssam cu Clujul

Hayssam are multe legaturi cu aceasta zona a tarii. Partenerul sau de afaceri, Mohamad Munaf, anchetat pentru rapirea jurnalistilor romani in Irak, si-a angajat o avocata clujeanca, Diana Elena Budusan, care l-a insotit pe acesta la Bagdad, in timpul audierii de catre procurorii romani.

Intr-o inregistrare transmisa de postul de televiziune Antena 1, Hayssam apare in compania presedintelui grupului Serviciile Comerciale Romane, clujeanul Stefan Vuza.

De altfel, presedintele SCR si-a manifestat interesul pentru preluarea Terom Iasi, cel mai mare combinat de fire sintetice din tara, “la pachet” cu Moldosin, aflat, initial, in posesia lui Hayssam, care insa nu si-a platit datoriile prevazute in contractul de privatizare.

Pe de alta parte, senatorul PRM Corneliu Vadim Tudor a declarat, la OTV, ca, in dimineata zilei de 20 iulie, directorul Serviciului Roman de Informatii, Radu Timofte, se afla la sediul Biroului Regional Cluj al institutiei.

El a trebuit sa paraseasca urgent orasul pentru a se prezenta la intrunirea de urgenta a Consiliului de Aparare a Tarii, convocata la Bucuresti de catre presedintele Traian Basescu, la ora 16:00.

In urma acesteia, si-a anuntat demisia si Gheorghe Fulga – director al Serviciului de Informatii Externe si chestorul Virgil Ardelean – sef al Directiei Generale pentru Informatii si Protectie Interna (fost adjunct al Politiei Municipiului Cluj-Napoca). Ieri i-a venit randul, la demisie, si procurorului general al Romaniei, Ilie Botos (fost procuror la Parchetul Militar Cluj).

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro