Omul din interior care a dat presei informații despre practicile Facebook și-a dezvăluit identitatea / Noi acuzații grave pentru compania lui Zuckerberg
- Redactia Hotnews
Un fost avertizor de integritate din cadrul Facebook, responsabil de mai multe dezvăluiri incendiare cu privire la compania lui Mark Zuckerberg, și-a dezvăluit identitatea și noi informații într-un interviu, relatează BBC.
Frances Haugen, în vârstă de 37 de ani, a dezvăluit în cadrul unui interviu acordat televiziunii americane CBS că a lucrat ca manager de produse la echipa responsabilă de combaterea dezinformărilor din cadrul Facebook.
Aceasta afirmă că documentele pe care le-a scurs presei arată că Facebook a ales în mod repetat „creșterea în detrimentul siguranței”.
Compania lui Zuckerberg susține în schimb că documentele dezvăluite de aceasta sunt înșelătoare și a prezentat alte cercetări realizate intern care pun Facebook într-o lumină pozitivă.
Facebook ar fi plătit o sumă exorbitantă ca Mark Zuckerberg să fie protejat de scandalul Cambridge Analytica
Haugen a relatat în cadrul interviului acordat CBS că și-a dat demisia de la Facebook mai devreme în cursul acestui an după ce a devenit exasperată de companie și că a copiat mai multe note interne și documente înainte de a părăsi compania.
Ea a transmis documentele în cauză jurnaliștilor de la The Wall Street Journal, care au început să le publice treptat în ultimele trei săptămâni.
Printre dezvăluirile făcute se numără faptul că politicieni, celebrități și alți utilizatori cu vizibilitate ai Facebook au fost tratați diferit de companie. Documentele arată că politicile de moderare li s-au aplicat acestora diferit sau deloc.
Un alt document arată că Facebook se confruntă cu un proces complex din partea unui grup a acționarilor săi.
Aceștia afirmă, printre altele, că suma de 5 miliarde de dolari plătită de Facebook Comisiei Federale pentru Comerț a Statelor Unite pentru a soluționa pe cale amiabilă scandalul Cambridge Analytica a fost atât de ridicată pentru ca Mark Zuckerberg să fie protejat de orice răspundere personală.
Facebook a ascuns efectele Instagram asupra sănătății mintale a adolescenților
Însă cele mai îngrijorătoare acuzații sunt legate de Instagram, platformă cumpărată de Facebook în 2012 pentru un miliard de dolari.
Cercetări interne efectuate de Facebook arată că Instagram afectează sănătatea mintală a adolescenților dar compania lui Zuckerberg a decis să le țină la sertar după ce acestea au concluzionat că platforma este un „loc toxic” pentru numeroși tineri.
Potrivit unor slide-uri Powerpoint prezentate conducerii Facebook și publicate în cadrul unei investigații ample realizate de Wall Street Journal, 32% din adolescentele care au participat la sondaj că s-au simțit mai rău cu privire la imaginea lor din cauza Instagram.
Haugen urmează să depună mărturie marți în cadrul unei anchete a Senatului american cu privire la protejarea copiilor în mediul online.
Săptămâna trecută un oficial al Facebook a declarat în fața aceleiași comisii că documentele scurse nu au prezentat și impactul pozitiv al Instagram asupra adolescenților.
Însă Haugen oferă o cu totul altă imagine a companiei.
„Au existat conflicte de interese între ce era bine pentru public și ce era bine pentru Facebook. Facebook a ales în mod repetat optimizarea în vederea propriilor interese ca creșterea veniturilor”, afirmă aceasta.
Poți vedea interviul acordat de Haugen celor de la CBS mai jos:
Pe același subiect: