Sari direct la conținut

OMV Petrom pune o condiție pentru exploatarea gazelor din Marea Neagră: Modificarea Legii Offshore/ Șeful companiei: Pentru prima dată mă tem că vom trece de la "când" la "dacă"

HotNews.ro
Foraj Marea Neagra, Foto: AGERPRES
Foraj Marea Neagra, Foto: AGERPRES

Exploatarea gazelor din Marea Neagră, în cadrul proiectului Neptun, devine incertă dacă nu va fi modificată Legea Offshore, a declarat, joi, Christina Verchere, CEO al OMV Petrom, cu ocazia prezentării rezultatelor financiare pe 2019. Aceasta a mai spus că abrogarea prevederilor din OUG 114 și reîntoarcerea la o piață liberalizată au fost binevenite, însă este nevoie și de modificarea Legii Offshore.

„În absenţa unei modificări a Legii offshore, pentru prima dată mă tem că vom trece de la ‘când’ la ‘dacă’, ceea ce ar fi o pierdere uriaşă pentru România”, a spus șeful OMV Petrom, citat de Agerpres.

Aceasta a mai spus că recomandă „autorităţilor să facă schimbările de care avem nevoie, astfel încât să putem merge mai departe, să începem acest proiect şi să aducem, în cele din urmă, gazul în România şi veniturile statului care vin odată cu acesta”.

Ministrul Economiei din Guvernul Orban, Virgil Popescu, a spus recent, într-un interviu acordat HotNews.ro, că autoritățile trebuie să clarifice mai repede Legea Offshore, care să deblocheze investițiile din Marea Neagră. Ministrul spune că „putem discuta despre scoaterea gazelor din Marea Neagră la nivelul anului 2022”.

În opinia ministrului este nevoie de voință politică și consens din partea tuturor partidelor parlamentare. „Am avut o surpriză neplăcută din partea Băncii Europene de Investiții, care a scos posibilitatea finanțării producției energiei electrice pe bază de gaze, începând cu anul 2021. S-ar putea ca dacă mai stăm cu gazul din Marea Neagră, să ne uităm la el, să nu mai prezinte o valoare economică sau să nu ne putem folosi, să nu aibă aceeași valoare pe care ar avea-o dacă l-am folosi acum. (…) Dacă mai stăm mult cu gazul în pământ, că și la onshore avem Caragele care nu a început, și în offshore, ne trezim că gazul ca și combustibil de tranziție în Europa nu va mai fi un combustibil, nu va mai avea valoare. Acum este ultimul ceas să putem folosi la o valoare bună gazul pe care îl avem”, a spus ministrul.

Citește Virgil Popescu, ministrul Economiei: Acum este ultimul ceas să mai putem folosi gazul pe care îl avem/ Ne trezim că nu-l vom mai putea folosi ca și combustibil de tranziție

Profitul net al OMV Petrom a scăzut cu 11% în 2019, până la 3,63 miliarde lei

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro