Operatiunea "Tismana" s-a transformat in Operatiunea "Muzeul". Isarescu a inaugurat marti Muzeul Tezaurului BNR, ocazie cu care a primit Ordinul Sf. Nicodim (galerie foto)
Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, a primit, marti, din partea mitropolitului Olteniei, Irineu, Ordinul Sf. Nicodim, clasa I, pentru contributia adusa la dezvoltarea Muzeului Tezaurului BNR de la Manastirea Tismana. „Sfanta Manastire Tismana, locul de inceput, de legare a datinilor si traditiilor noastre ortodoxe. Cu Sf. Nicodim avem pagini de istorie, din care aflam cum romanul a stiut sa traiasca pe aceste meleaguri. Tezaurul nostru romanesc este cel mai de pret lucru pe care il are cineva, un popor. Ne este drag vietii noastre. Prin tezaur, o tara are posibilitatea sa se dezvolte economic si sa-si creasca in pace si liniste copiii”, a spus mitropolitul, citat de Agerpres.Vezi in text fotografii din pestera in care a fost ascuns aurul dar si din timpul evenimentului de marti de la Tismana.
Momentul acordarii distinctiei :
” Tezaurul de la Tismana este al nostru. Nu este vorba numai despre aur masiv, ci si de alte obiecte scumpe ale tarii noastre. Aici, sub pestera Sfantului Nicodim, si-a aflat adapostul aceasta comoara. Ca urmare a contributiei si implicarii domnului guvernator al Bancii Nationale in dezvoltarea Muzeului Tezaurului din pestera aflata sub Manastirea Tismana, Mitropolia Olteniei a hotarat acordarea domniei sale a Ordinului Sf. Nicodim clasa I’, a afirmat mitropolitul Olteniei, la deschiderea simpozionului ‘Odiseea aurului BNR. Tismana 1944 – 1947’, organizat, marti, la Tismana.
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, alaturi de mitropolitul Olteniei, Irineu, participa, marti, la inaugurarea Muzeului Tezaurului BNR de la Manastirea Tismana, o investitie de aproape doua milioane de lei, demarata cu mai bine de trei ani in urma.
Moment din timpul discursului Guvernatorului:
Lucrarile propriu-zise au inceput in luna octombrie a anului 2013, insa au fost intarziate cu doi ani din cauza problemelor cauzate de infiltratiile cu apa, provenite de la paraul care curgea la intrarea in manastirea Tismana. Ca atare, ulterior, s-a luat decizia de a devia cursul apei, iar lucrarile derulate in acest sens au fost destul de complicate.
Muzeul este dotat cu obiecte specifice din perioada 1944 – 1947. Pestera de langa Manastirea Tismana a adapostit, in acea perioada, peste 200 de tone de aur, tezaurul fiind ascuns de teama ca piesele de o valoare inestimabila sa nu ajunga in posesia rusilor.
In data de 25 ianuarie 2007, conducerea BNR ia decizia de a amenaja in pestera de la Manastirea Tismana un Muzeu al Tezaurului Bancii Nationale a Romaniei. Initiativa Bancii Nationale a avut sustinerea lui Irineu Ion Popa, Arhiepiscop al Craiovei si mitropolit al Olteniei, precum si a sfantului asezamant monahal de la Tismana, staretit de monahia Antonia Popescu.
Locul in care a stat 3 ani ascuns aurul Romaniei pentru a nu fi gasit de rusi:
Prin intermediul unei Conventii civile parafata in anul 2009, Mitropolia Olteniei a pus la dispozitia BNR, in mod gratuit, terenul aferent construirii accesului in pestera si pestera propriu-zisa.
In vara anului 2012, prin licitatie publica, a fost selectata firma constructoare – „Impex Lumy Nico” -, iar in august 2013 Primaria orasului Tismana a eliberat autorizatia de construire. Ordinul de incepere de lucrarilor a fost semnat pe 20 august 2012.
In august 2013, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a participat la depunerea actului de fundatie a Muzeului Tezaurului de la Tismana, evenimentul marcand la acea vreme incheierea lucrarilor de infrastructura si de amenajare a pesterii, respectiv demararea procesului de amenajare a amplasamentului.
Acelasi loc ca mai sus:
Proiectul, initiat de banca centrala in anul 2007, pune in lumina actiunea cunoscuta sub numele de „Operatiunea Neptun” sau „Tismana”, desfasurata in anul 1944. Atunci, Banca Nationala, in colaborare cu Guvernul, Armata, CFR si Mitropolia Olteniei, a organizat adapostirea, in secret, a celor 242 de tone de aur din tezaurul BNR, impreuna cu trei tone de aur din tezaurul Poloniei, aflat in tranzit prin Romania. Intreaga cantitate de aur a fost pastrata pana in 1947 in pestera din apropierea Manastirii Tismana.