Sari direct la conținut

Opt state membre cer măsuri împotriva diferenţelor de preţuri din UE

HotNews.ro
Cumparaturi in supermarket, Foto: Radub85 / Dreamstime.com
Cumparaturi in supermarket, Foto: Radub85 / Dreamstime.com

Opt țări membre ale Uniunii Europene au cerut vineri Bruxelles-ului să ia măsuri împotriva multinaționalelor care limitează ilegal comerțul în cadrul pieței unice pentru a-și umfla prețurile în detrimentul consumatorilor, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Acest apel vine la o zi după o amendă uriaşă de 337,5 milioane de euro, impusă de Comisia Europeană producătorului american de dulciuri Mondelez, acuzat că i-a împiedicat pe retaileri să achiziţioneze produsele sale din ţările UE unde sunt cele mai mici preţuri.

Costul vieţii este un subiect fierbinte în apropierea alegerilor europarlamentare (6-9 iunie) şi companiile sunt frecvent arătate cu degetul pentru că şi-au crescut în mod excesiv marjele operaţionale şi profită de explozia inflaţiei în ultimii doi ani, în urma războiului din Ucraina.

Opt state UE, îngrijorate de diferenţele de preţuri din interiorul pieţei comune pentru aceleaşi produse

Într-un document comun, opt state membre UE, în fruntea cărora s-au plasat Ţările de Jos, se declară îngrijorate de diferenţele de preţuri din interiorul pieţei comune pentru aceleaşi produse. Cele opt ţări (Ţările de Jos, Belgia, Croaţia, Cehia, Danemarca, Grecia, Luxemburg şi Slovacia) au cerut executivului comunitar „să ia măsuri”.

Acest subiect figurează vineri pe ordinea de zi a reuniunii miniştrilor europeni ai Industriei, care are loc la Bruxelles.

Cele opt ţări semnatare fac referire la un studiu prezentat în 2020 de Comisia Europeană, care arată că limitările geografice ilegale impuse de multinaţionale cu privire la aprovizionarea retailerilor îi costă pe consumatorii europeni peste 14 miliarde de euro pe an.

„Trebuie adoptate măsuri îndrăzneţe pentru a garanta că piaţa unică funcţionează cu mai multă concurenţă şi transparenţă, în beneficiul consumatorilor”, a reclamat recent premierul grec, Kyriakos Mitsotakis, într-o scrisoare trimisă preşedintei Comisiei, Ursula von der Leyen.

Libera circulaţie a bunurilor în interiorul pieţei unice este unul din pilonii proiectului european.

„Eliminarea barierelor comerciale ar trebui să fie o prioritate esenţială pentru piaţa unică. Asta permite menţinerea unor preţuri cu amănuntul echitabile pentru produsele alimentare şi non-alimentare. Acest lucru este deosebit de important într-o perioadă de creştere a preţurilor de consum”, apreciază ministrul olandez al Economiei, Micky Adriaansens.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro