Organizatia "Operatorul Portuar" cere Ministerului Transporturilor respectarea deciziei Curtii Constitutionale pentru repunerea statului in posesia celor 20% din actiunile Portului Constanta
- Redactia Hotnews
Organizatia Patronala „Operatorul Portuar” Constanta si Federatia Nationala a Sindicatelor Portuare (FNSP) au trimis doua memorii catre Ministerul Transporturilor prin care solicita respectarea deciziei de anul trecut a Curtii Constitutionale privind repunerea statului in posesia celor 20% din actiunile Companiei Nationale „Administratia Porturilor Maritime”.
Prima problema mentionata in memorii tine de nerespectarea pana in acest moment a Deciziei nr. 574/16.10.2014 a Curtii Constitutionale, publicate in Monitorul Oficial nr. 889/08.12.2014 referitoare la neconstitutionalitatea dispozitiilor Legii nr.216/2008 care prevedea transmiterea cu titlu gratuit catre Consiluil Local al Municipiului Constanta a unui pachet de 1.369.125 de actiuni detinute de stat la CN APM, se arata intr-un comunicat al celor doua organizarii. Judecatorii Curtii au stabilit ca la data publicarii acesteia, „pachetul de 1.369.125 de actiuni, reprezentand 20% din capitalul social al CN APM, revine statului”.
Organizatia „Operatorul Portuar” Constanta impreuna cu Federatia Sindicatelor rsolicita Ministerului Transporturilor sa ia act de efectele imediate si directe ale Deciziei Curtii Constitutionale. De asemenea, mai solicita sa initieze procedurile legale de punere a acesteia in aplicare, in acord cu prevederile constitutionale si cu legislatia relevanta in materie si sa dispuna revocarea Consiliul de Administratie al APMC, conform prevederilor OUG nr.109/2011, privind guvernanta corporativa a intreprinderilor publice.
A doua problema este legata de conducerea actuala a CN APM. Organizatia „Operatorul Portuar” si FNSP au solicitat deja, intr-un memoriu trimis in data de 30 septembrie 2014, demiterea actualei echipei manageriale a portului si numirea unei noi echipe formate din oameni cu experienta in domeni, recunoscuti de comunitatea portuara.
Noul memoriu reia aspectele problematice expuse in documentul comunicat in luna septembrie, dar care pana acum nu au fost rezolvate:
- Disfunctionalitatile constatate in ceea ce priveste actul de administrare al porturilor maritime Constanta, Midia si Mangalia, reaua credinta in administrarea acestora si lipsa unei viziuni de afaceri clare si a unei strategii viabile a activitatilor ce se desfasoara in perimetrul portuar
- Refuzul constant al conducerii CN APM in privinta aplicarii masurilor necesare in vederea remedierii deficientelor constatate in actul de administrare a porturilor amintite
- Lipsa unor solutii concrete din partea Ministerului Transporturilor cu privire la sesizarile formulate si a solutiilor propuse de catre operatorii portuari in cadrul intalnirilor cu reprezentantii institutiei.
Ministerul Transporturilor urmeaza sa convoace Adunarea Generala a Actionarilor pana la data de 30 ianuarie 2015. Aceasta prin hotarare va lua act de decizia nr.574/2014 si de efectele ei obligatorii in privinta transferului de actiuni catre stat, incepand cu data de 08.12.2014. Hotararea Adunarii Generale a actionarilor va fi transmisa la Oficiul Registrului Comertului pentru a fi operate modificarile ce se impun in privinta actionariatului.
Curtea Constitutionala a Romaniei a decis in luna octombrie 2014 ca sunt neconstitutionale dispozitiile Legii privind transmiterea cu titlu gratuit a unui pachet de peste 1,3 milioane de actiuni detinute de stat la Compania Nationala „Administratia Porturilor Maritime” – S.A. Constanta, reprezentand 20% din capitalul social, catre Consiliul Local al Municipiului Constanta. Decizia a fost luata dupa ce Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a transmis catre Curtea Constitutionala o exceptie de neconstitutionalitate a Legii 216/2008 privind transmiterea cu titlu gratuit a unui pachet de 20% detinut de stat la Portul Constanta catre Consiliul Local al Municipiului Constanta. Demersul este important in contextul in care Guvernul si Primaria Constanta voiau ca Ministerul Transporturilor sa cedeze inca 13% din actiuni Consiliului Local. Victor Ciorbea sustinea ca titularii unor astfel de actiuni nu pot fi decat statul si primariile, nu consiliile locale sau judetene care nu au personalitate juridica.