Sari direct la conținut

OUG 88/2014: Posibilele cresteri ale salariului se stabilesc procentual din indicele productivitatii muncii. Aceasta limita se stabileste prin legea anuala a bugetului de stat

HotNews.ro

Ca de obicei, in ultima zi lucratoare de dinaintea Craciunului, Guvernul a publicat in Monitorul Oficial o serie de modificari ale legislatiei fiscale. Ne asteptam ca si in zilele ramase pana la trecerea in 2015 sa intalnim modificari semnificative in reglementarile financiar contabile, spun consultantii fiscali, date fiind experientele anilor trecuti. OUG 88/2014, unul din documentele analizate astazi, aduce modificari punctuale mai multor ordonante anterioare: OG nr. 26/2013 (privind intarirea disciplinei financiare la nivelul unor operatori de drept public), OUG nr. 70/2014 (privind salarizarea personalului din cadrul sistemului public), OUG nr. 69/2014 (privind unele masuri financiare in domeniul sanatatii) si OUG nr. 25/2014 (privind masuri pentru diminuarea arieratelor bugetare). Al doilea document analizat modifica procedura de rambursare a TVA catre persoanele impozabile din afara UE.

Toate aceste modificari sunt punctuale si pentru a putea fi aplicabile, trebuie analizate in contextul reglementarilor deja existente.

Prezentam cateva dintre modificarile adoptate, tinand cont de faptul ca OUG nr. 26/2013 are ca obiect instituirea unor proceduri de adoptare a bugetelor, de stabilire a unor principii de fundamentare a cheltuielilor, inclusiv a celor de natura salariala.

  • Documentul tine cont de faptul ca bugetele operatorilor de drept public trebuie sa duca la respectarea indicatorilor macro-economici, cum ar deficitul general consolidat sau respectarea conditiilor semnate cu Fondul Monetar sau Comunitatea Europeana.
  • Ordonanta redefineste notiunea de castig mediu brut lunar pe salariat
  • Pana la aprobarea bugetelor de venituri si cheltuieli pentru anul curent, operatorii economici de drept public pot efectua cheltuieli lunare in valoare de 1/12 din cheltuielile totale aferente anului precedent sau in valoare de 1/12 din cheltuielile totale ale noului proiect de buget aprobat de AGA.
  • Posibilele cresteri ale castigului mediu brut lunar se stabilesc procentual din indicele productivitatii muncii. Aceasta limita se stabileste prin legea anuala a bugetului de stat.
  • Depasirea unor elemente de buget, respectiv netransmiterea la Ministerul Finantelor a raportarilor si indicatorilor privind respectarea bugetelor, respectiv nerespectarea altor prevederi din aceasta ordonanta se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 lei la 100.000 lei.
  • O alta masura priveste diminuarea arieratelor bugetare si ne referim la OUG nr. 25/2014, ce a acordat facilitati fiscale pentru un numar de 15 societati cu capital public, avand ca obiect de activitate productia sau comertul cu armament sau cu materiale de razboi.
  • Acesti operatori au beneficiat de anularea obligatiilor la bugetul de stat, inclusiv a accesoriilor, in vederea eficientizarii activitatii.
  • Insa, una dintre masuri a fost ca la finele oricaror 5 ani urmatori, acesti operatori economici sa nu inregistreze obligatii fiscale neachitate la scadenta, sub sanctiunea anularii facilitatii. Noul act normativ reduce la 3 ani aceasta perioada.

In privinta Ordinului ANAF nr. 3998/2014, modifica procedura de rambursare a TVA catre persoanele impozabile din afara UE, acesta apare intr-un context mai larg, respectiv modificarea la nivelul Comunitatii Europene cu privire la locul prestarii de servicii in legatura cu serviciile electronice, de telecomunicatii, de radiodifuziune sau televiziune.

  • Aceste servicii cand sunt prestate de catre o persoana neimpozabila din afara Comunitatii, conduc la obligatia inregistrarii in scopuri de TVA intr-un stat membru, a respectivei persoane neimpozabile.
  • De exemplu, o companie din India presteaza servicii electronice catre beneficiari din Comunitate. Aceasta are obligatia sa se inregistreze in scopuri de TVA intr-unul din statele membre. Daca aceasta se va inregistra in Romania, poate sa aplice un regim special de TVA, regim prevazut de art. 152^4 din Codul fiscal.
  • Ordinul recent publicat tine cont de aceste modificari la nivel comunitar si modifica procedura de rambursare a TVA catre persoanele impozabile din afara Comunitatii.
  • Reamintim faptul ca persoanele impozabile situate in afara Comunitatii ce nu au obligatia sa se inregistreze in scopuri de TVA in Romania, dar care achizitioneaza bunuri sau servicii de pe teritoriul Romaniei, au dreptul la rambursarea TVA in conditiile art. 147^2 din Codul fiscal. Procedura efectiva de rambursare este adoptata prin OpANAF nr. 5/2010, cu modificari ulterioare. Material realizat cu sprijinul consultantului fiscal Adrian Benta.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro