Sari direct la conținut

[P] 5 filme cu jucători de poker, care merită vizionate de către cei pasionați de acest joc de abilități

[P] 5 filme cu jucători de poker, care merită vizionate de către cei pasionați de acest joc de abilități
Foto: Canva

Celebrul joc de cărți în care norocul și abilitățile se contopesc pentru a conduce spre un anumit rezultat final este adesea sursă de inspirație pentru lumea cinematografică.

De-a lungul timpului, s-au produs la Hollywood și nu numai o mulțime de lungmetraje care au abordat acest subiect. Desigur, pokerul – căci la acesta ne referim în prezentul articol – este frecvent menționat în unele scene din filme, însă foarte interesant este că unele producții sunt chiar dedicate intrigilor legate de jocul care în prezent este disponibil inclusiv online, în format virtual.

Uneori controversate, jocurile de noroc oferă o emoție aparte tuturor participanților. În cazul jocului de poker, strategia, experiența și abilitățile contează enorm, sesiunea nu se rezumă la simpla împărțire aleatorie a cărților de joc. Așa se explică faptul că există jucători profesioniști de poker, persoane care au trecut de la un simplu hobby la o carieră de profil.

În ultimii ani, jocul de poker a devenit și mai accesibil: pe lângă cluburile de poker offline din marile orașe, există turnee de poker live și desigur posibilitatea distracției pe platformele de poker online, acolo unde se poate juca cu mize mari, medii, mici și chiar fără buy-in (turnee freeroll).

Iată mai jos 5 filme care prezintă jucători de poker în diverse situații de viață, lungmetraje disponibile în prezent pe platforme de video streaming:

Rounders (1998)

La 27 de ani distanță de la momentul lansării, această producție rămâne una de actualitate, cu toate că industria pokerului s-a schimbat atât de mult. Quintă Royală (varianta de nume folosită pentru film în România) expune lumea underground a pokerului cu mize mari, aducând în prim-plan povestea a doi prieteni care își pun toate speranțele în jocul de poker pentru a putea obține o sumă mare de bani, cât mai rapid, cu scopul plății unei datorii semnificative.

În regia lui John Dahl, Rounders are o distribuție de top, cu Matt Damon și Edward Norton în rolurile principale. Filmul combină elemente de thriller și dramă, cu acțiune intensă, plină de suspans.

Molly’s Game (2017)

În regia lui Aaron Sorkin, acest film prezintă o lume a jocurilor de noroc organizate în afara cadrului legal, unde riscurile depășesc adesea limitele raționale. Molly’s Game este de fapt o producție bazată pe povestea reală a lui Molly Bloom, o schioară olimpică ce a renunțat la cariera sa în sport din cauza unei accidentări și ajunge să se implice în jocuri de poker secrete la care iau parte numeroase celebrități.

Filmul este așadar și mai interesant de urmărit, căci nu ilustrează scene de ficțiune, ci cadre care au existat în realitate. Pe de o parte vedem elemente caracteristice jocului de poker, iar pe de altă parte se pune accent pe latura socială, pe implicații economice și acțiune demnă de lumea afacerilor la nivel înalt.

High Roller: The Stu Ungar Story (2003)

Un alt film bazat pe întâmplări reale este High Roller: The Stu Ungar Story, care se concentrează pe viața jucătorului profesionist american de poker și gin Stu Ungar. Acesta a rămas în istorie drept unul dintre cei mai pricepuți jucători de poker. A câștigat o mulțime de bani nu doar la acest joc de cărți, ci și la blackjack și alte jocuri unde norocul se împletește cu abilitățile în drumul spre victorie.

Stu Ungar este primul jucător ce a cucerit de 3 ori la rând primul loc în turneul World Series of Poker (WSOP). Producția de cinema prezintă viața sa completă – de la dramele personale, la succesul fabulos în cariera de poker și gambling în general.

Poker (2010)

Așa cum spuneam mai sus, nu doar la Hollywood se creează filme legate de jocul de poker. Menționăm așadar în această selecție și un titlu românesc, regizat de Sergiu Nicolaescu. Numele filmului este foarte explicit, fiind clar că va fi abordat celebrul joc de cărți atât de popular la nivel global. Jocul de poker este elementul care unește personajele, însă se creează metafore puternice. Viața protagoniștilor este influențată într-un fel sau altul de apetitul pentru risc, de atitudine, abilități și experiență – elemente caracteristice jocului de poker.

Comedia Poker vine desigur cu multe momente amuzante, iar scenariul are la bază piesa de teatru cu același nume care s-a jucat la Teatrul de Comedie din București începând cu anul 2004. Printre actorii distribuiți în acest film se numără Mariana Dănescu, Horațiu Mălăele, Valentin Teodosiu, Mircea Diaconu, Jojo, Ion Rițiu, Mihai Bendeac, Vladimir Găitan, Jean Constantin.

Lucky You (2017)

Pokerul este tema centrală în Lucky You, producție americană regizată de Curtis Hanson. Personajul principal, Huck Cheever, interpretat de Eric Bana, este urmărit într-o lume complexă a jocului de cărți care naște atât de multă pasiune și un întreg carusel de emoții.

Drew Barrymore, o actriță foarte cunoscută, are de asemenea rol principal în acest film cu acțiune chiar în Las Vegas. Partea romantică este o componentă importantă în film, dincolo de acțiunea direct legată de jocul de poker. În același timp, se explorează alte situații de viață, în plan personal și financiar.